hamburger-icon

Kliker.info

U Srbiji se legalno mogu kupiti majice sa uvredljivim natpisom “Nož, žica”

U Srbiji se legalno mogu kupiti majice sa uvredljivim natpisom “Nož, žica”

15 Januara
05:58 2021

U jednom srbijanskom web shopu, koji je uredno registrovan u susjednoj državi, bez ikakvih problema možete poručiti duksericu sa natpisom “Nož, žica!”

Svima je poznato da ovo aludira na sramotni poklič “Nož žica Srebrenica” kojim se veliča genocid u Srebrenici, a koji je dokazan i presudama međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu.

Činjenica da poznati beogradski shop prodaje odjeću sa ovakvim sadržajem i da neprihvatljive poruke ponovo dolaze iz Srbije, izazvala je veliki broj osuda bh. javnosti.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić je na Twitteru kratko prokomentarisao “Monstruozno”.


Poznati politički analitičar i psiholog Srđan Puhalo u svom stilu je komentarisao ovu duksericu.

“Duks za srpske autošoviniste koji priznaju genocid u Srebrenici”, napisao je na društvenoj mreži Twitter.


Na Facebooku je komentarisao i poznati sarajevski novinar Dragan Bursać koji je napisao da su ovi duksevi, legalni i dostupni svima, najbolji pokazatelj i dokaz genocida u Srebrenici.

 


“Eto, to se dešava u zemlji koja nije zabranila negiranje genocida, pa se umjesto osude, bruke, kajanja i molbe za oprost javlja i ovakav konfekcijski zločinački trijumfalizam, nad ubijenim ljudima. Eto, to se dešava u zemlji u kojoj se slave ratni zločinci, a žrtve se minimiziraju”, napisao je Bursać.

Duksericu je, kako smo se i sami uvjerili moguće kupiti sa ili bez tzv. fantomke, tako da je svakom jasno u kakve će se svrhe koristiti. Još je šokantnija činjenica da dukserica dolazi i u veličinama za djecu.

Podsjećamo, Srbija nije zakonom zabranila negiranje genocida, ali u njenom ustavu postoji Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih i fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obilježja, donesen još 2009. godine.

U članu četiri ovog zakona stoji “zabranjuje se proizvodnja, umnožavanje, skladištenje, prezentacija, širenje ili na bilo koji drugi način upotreba simbola kojima se propagiraju ili opravdavaju ideje, radnje ili postupci lica za koja su ta lica osuđena za ratne zločine”.

Inače, u Njemačkoj i Austriji, koja su bile dio Hitlerovog trećeg Reicha, i koje su odgovorne za najveće zločine na tlu Evrope, odmah nakon Drugog svjetskog rata zabranjeni su isticanje i upotreba nacističkih simbola.

Tako se u Njemačkoj podignuta desnica u zrak uz pozdrav “Heil Hitler” kažnjava sa šest mjeseci zatvora ,a u Austriji su zabranjene čak i registarske oznake koje podsjećaju na zločinački nacionalsocijalistički režim.

(Klix)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Evolucija
    Evolucija 15 Januara, 23:31

    Možda je Darvin ipak bio u pravu.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku