hamburger-icon

Kliker.info

U Sarajevu ustoličen mitropolit dabrobosanski Hrizostom : Molimo se da naša zajednička zemlja bude zemlja ljubav

U Sarajevu ustoličen mitropolit dabrobosanski Hrizostom : Molimo se da naša zajednička zemlja bude zemlja ljubav

03 Septembra
17:04 2017

Novoizabrani mitropolit dabrobosanski Hrizostom svečano je danas ustoličen i uveden u tron u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice – Sabornoj crkvi u Sarajevu.

Ovom svečanom činu prethodila je Sveta arhijerejska liturgija, koju je služio patrijarh  Irinej uz sasluženje arhijereja i sveštenstva SPC.

Nakon toga zvanicama i vjernicima besjedom se obratio Irinej, poslije čega je pročitana odluka Sabora SPC da na tronu daborobosanskih mitropolita sjedi Hrizostom.

Patrijarh Irinej   ovom prilikom  istakao je da je  novoustoličeni  mitropolit dabrobosanski  Hrizostom   odlukom sabora izabran za ovu drevnu, slavnu i mučeničku eparhiju dabrobosansku.

-Eparhiju Svetog Save na kojoj su bili veliki muževi naše crkve, veliki mitropoliti koji su odigrali velike uloge ne samo za svoje vrijeme već i za istoriju ove slavne mitropolije – rekao je Irinej  dodajući da je novi mitropolit  izabran da nastavi djela svojih  velikih i slavnih prethodnika.

Patrijarh Irinej je poručio mitropolitu da ima veliku ulogu kao mitropolit dabrobosanski, koju su imali i njegovi prethodnici, a to je da širi ljubav među narodima.

-Naša crkva uči i propovijeda da smo svi mi ljudi djeca božja i narod božji,bez obzira ko koju veru ima i ispovijeda, bez obzora na nacionalnost.

Mitropolit Hrizostom  je u svom obraćanju rekao da se nada da će da opravda dato mu povjerenje.

On je podsjetio da je Mitropolija Dabrobosanska jedna od prvih i najstarijih eparhija koju je 1220. godine osnovao Sveti Sava i koja je kroz istoriju prolazila periode procvata, napretka  ali i kroz tragedije.

– Tražimo i apelujemo da krenemo sa programom obnove  istine i pomirenja. Istina će nas i osloboditi svih naših trauma i pomiriti međusobno. Bog braćo i sestre svakom daje priliku i snagu da obnovi put ljubavi, poštovanja i zajedništva kroz program istine i pomirenja. Rekoh  da obnovimo. Upravo tako da obnovimo ono po čemu je ova zemlja bila prepoznatljiva. Uklonimo sve, oslobodimo se svega onoga što nas čini robovima mržnje, zla i svakog  nevaljalstva. Neka naša molitva bude da  ova naša zajednička zemlja bude zemlja ljubavi i dobrote, promijenimo sliku o svojoj zemlji – poručio je mitropolit Hrizostom.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su, zajedno sa brojnim vjernicima, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, direktor sekretarijata za vjere RS-a Dragan Davidović, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar pravde Srbije Nela Kuburović.

Svečanosti je prisustvovao i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukičević, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, predstavnici Islamske zajednice BiH, Jevrejske zajednice BiH i predstavnici međunarodne zajednice.

Na Liturgiji povodom ustoličenja novoizabranog mitropolita učestvovali su Hor Srpskog pjevačkog društva “Sloga” iz Sarajeva i Hor smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Hrizostom je 61. po redu mitropolit  dabrobosanski od osnivanja Mitropolije 1220. godine od Sv. Save, koji je odabran za dostojnog nasljednika mitropolita Nikolaja.

Mitropolit Hrizostom rođen je 4. marta 1952. godine u Vođenici kod Bosanskog Petrovca.

Godine 1968/69 upisao se u bogosloviju u manastiru Krki. Još kao učenik 4. razreda bogoslovije primio je monaški postrig. Zamonašio ga je blažene uspomene vladika Stefan Boca, dalmatinski, a potom žički, na bdeniju uoči praznika Rođenja Presvete Bogorodice (Male gospojine) 1971. godine davši mu na monašenju ime Hrizostom.

Nakon odsluženja vojnog roka 1974. godine postavljen je za sekretara Crkvenog suda u Eparhiji dalmatisnkoj u Šibeniku. Blagoslovom vladike Stefana upisao je vanredne studije teologije u Beogradu na Bogoslovskom fakultetu, ali je zbog obaveze u eparhiji dalmatinskoj i parohiji skradinskoj prekinuo studiranje. U januaru 1976. godine vladika Stefan ga šalje u Solun, Grčku, radi učenja grčkog jezika i priprema za uspis na redovne studije teologije na Aristotelovom univerzitetu u Solunu. Na teološkom bogoslovskom fakultetu u Solunu studira od 1976-1980. godine.

Za sve vrijeme studiranja u Solunu redovno je odlazio na Svetu goru Atonsku i boravio na njoj, prije svega u manastiru Hilendaru i drugim svetogorskim manastirma. Odlukom staraca manastira Hilendara upisan je u monahologij tog manastira i primio poslušanja efimeriosa (služaščeg jeromanaha) i sekretara manastira za grčki jezik.

Međutim, zbog insistiranja tadašnjeg vladike dalmatinskog Nikolaja da se vrati u manastir Krku i da bude nastavnik u tamošnjoj bogosloviji, početkom 1981. godine jeromonah Hrizostom se vratio u taj manastir gdje je od 1981. do 1991. godine bio nastavnik, vaspitač, glavni vaspitač, manastirski ekonom, gostoprimnik, kustos novootvorene riznice manastira Krupe (1987/88), te administrator parohija: đevrsačke, skradinske i bribirske i dr.

U maju 1991. godine Sveti arhijerejski sabor izabrao ga je za prvog episkopa novokreirane (1990) eparhije bihaćko-petrovačke, a ustoličen je odlukom Svetog arh.sinoda 4. augusta 1991. godine u hramu sv. Save u Drvaru. Na eparhiji bihaćko-petrovačkoj ostao je pune 22 godine (1991- 2013).

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) 1. juna 2013. godine na upražnjenu katedru episkopa zvorničko-tuzlanskih izabran je dosadašnji episkop bihaćko-petrovački Hrizostom, a ustoličen je u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Bijeljini. Čin ustoličenja obavio je patrijarh srpski Irinej.

Poslije četiri godine arhipastirskog rada u eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC 24. maja 2017. godine izabran je za mitorpolita dabrobosanskog.

Episkop Hrizostom je na tronu dabrobosanskih mitropolita nasljednik blaženopočivšeg mitropolita Nikolaja, koji je Mitropolijom upravljao od 1992. do 2015. godine.

(Kliker.info-Fena)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku