hamburger-icon

Kliker.info

U Sarajevu sve više gladnih građana: Džemila Topalović jede jednom u tri dana

U Sarajevu sve više gladnih građana: Džemila Topalović jede jednom u tri dana

29 Septembra
23:11 2014

dzemilatop2Otvaraju se nove dionice autoputeva, proizvodni pogoni, sijevaju blicevi na sve strane, slikaju se političari kako obilaze škole i vrtiće, bolnice i parkove, tobogane i ljuljačke, a narod gladan pa gladan.- Jedem jednom u dva dana, nekada i u tri. Ne može se više ni u kantama ništa naći. Teško je vrijeme došlo, priča Džemila Topalović iz Novopazarske ulice.Živi sa 12-godišnjom kćerkom koja pohađa peti razred osnovne škole. Mjesečno primaju 30 KM dječijeg dodatka i taj novac najčešće daju za račun električne energije. Za kiriju koja košta 120 KM nekako se snalaze.

– Obilazim kontejnere i prosim. Ja drugog načina da preživim nemam. Najteže je što sam nepismena i ne mogu ostvariti nikakva prava jer niko neće da mi pomogne u prikupljanju dokumentacije. Dio rata sam provela u logoru na Grbavici, a nisam uspjela ni status civilne žrtve rata dobiti, jer ne znam pisati, ne znam gdje da odem, ističe Topalović, koja moli za bilo kakvu pomoć. Zima je na pragu, a ona i djevojčica nemaju drva, nemaju garderobu, hranu, lijekove.

Nemaju ništa što je neophodno za život. Više su gladne nego site, a i ono što pojedu, otpaci su iz kontejnera. Topalović je bolesna, ujutro jedva ustaje iz kreveta, ali ne zna šta joj je jer nema zdravstveno osiguranje i odlazak ljekaru je za nju nemoguća misija. Svi koji mogu i žele pomoći ovoj nesretnoj ženi mogu je pronaći na adresi Novopazarska 109, br. tel. 062/128-780062/128-780. Uplate se mogu vršiti i putem računa: 0900 130 75170900 130 7517, žiro-račun banke: 161 00000000000 11. (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku