hamburger-icon

Kliker.info

U potrazi za Cvitanovićem učestvovali i pripadnici Federalnog i MUP-a HNK

U potrazi za Cvitanovićem učestvovali i pripadnici Federalnog i MUP-a HNK

22 Januara
00:03 2007

Pripadnici Federalnog MUP-a bili su uključeni u potragu za Jakšom Cvitanovićem Cvikom (32), narko-bosom sa Korčule koji je u srijedu uhapšen u Splitu, u vrijeme njegovog petomjesečnog sakrivanja od policije, potvrdio nam je Robert Cvrtak, portparol FMUP-a.
Hrvatska policija kontaktirala je FMUP s molbom da izvrše provjere na određenim lokacijama za koje se sumnjalo da bi se mogao skrivati ovaj najtraženiji hrvatski bjegunac.

– U vrijeme kada je bila aktuelna potraga bili smo u kontaktu sa policijom Hrvatske. U Sarajevu smo izvršili provjeru na tri lokacije za koje nam je rečeno da bi se mogao sakrivati, ali nismo ništa pronašli – kazao je Cvrtak.
Aktivniju ulogu imali su pripadnici MUP-a HNK. Prema tvrdnjama policijskog izvora iz ovog MUP-a, kretanja Jakše Cvitanovića na području Mostara, Jablanice i drugih gradova u BiH istražitelji su pratili tragom takozvanog listinga telefonskih poziva koje je on ostvarivao tokom boravka u našoj zemlji i osoba sa kojima je kontaktirao. U ovaj slučaj bilo je uključeno više policijskih operativaca.  Iz ovih tvrdnji da se zaključiti da je bh. policija imala saznanja gdje se Cvitanović nalazio i gdje je boravio. Na pitanje zašto Cvitanović nije uhapšen ako je već postojala informacija o njegovim kretanjima, naš izvor tvrdi da oni nisu imali naređenja da poduzimaju bilo kakve akcije u vezi sa Cvitanovićem. To, prema mišljenju našeg izvora, znači da nisu postojale okolnosti da se izvrši Cvitanovićevo hapšenje. Informacije o kretanju ovog kriminalca su, saznajemo, razmijenjene s kolegama iz MUP-a Hrvatske. Očito se čekalo da se Cvitanović vrati u Hrvatsku kako bi bio uhapšen, što se na kraju i desilo. Cvitanović je osumnjičen za ukupno 96 različitih krivičnih djela, od toga 9 krivičnih djela zloupotrebe droga. Kod njega su pronađene konvertibilne marke.  U MUP-u HNK jučer smo zatražili i službeni stav o slučaju Jakše Cvitanovića. Portparol MUP-u HNK Srećko Bošnjak rekao je tek da su istražitelji MUP-u HNK bili upoznati s ovom slučajem, ali da ne može detaljnije govoriti o akcijama koje su u tom smislu poduzimane. Istražni sudija Županijskog suda u Splitu Davor Svalina u petak je donio rješenje o puštanju iz pritvora četvorice navodnih pripadnika grupe Jakše Cvitanovića Cvike, prvoosumnjičenog za organiziranje grupe radi preprodaje droge na Korčuli. Iz pritvora su, nakon dva mjeseca, pušteni Cvikov brat Mirjan Cvitanović te Ivan Padovan, Slavko Vlačić i Nikola Petričević. U pritvoru su ostala još trojica pripadnika navodne Jakšine dilerske grupe Darko Cetinić, Luka Bulić i Milan Tripković.

(Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku