hamburger-icon

Kliker.info

U Posavini vanredno stanje, stotine klizišta

U Posavini vanredno stanje, stotine klizišta

24 Maja
18:43 2014

posavina123Stanje na području Bijeljine postepeno se stabilizuje i provode se sve neophodne mjere u cilju daljeg poboljšanja situacije izazvane poplavama, saopšteno je iz bijeljinskog Gradskog štaba za vanredne situacije. Nastavljene su aktivnosti na prikupljanju uginule stoke na poplavljenom području okolnih naselja, kao i na ispumpavanju vode iz poplavljenih dijelova grada. I dalje se popisuju stambeni objekti u koje je ušla voda, kao i dezinfekcija osnovnih škola i svih naselja gdje je bila voda.

Crveni krst Slovenije poslao je stanovnicima Bijeljine pomoć u hrani, vodi, garderobi i sredstvima za higijenu, a na 16 punktova u gradu dijeli se hrana i ostale potrepštine ugroženom stanovništvu.Više od 200 klizišta aktivno je na području opštine Zvornik i zbog toga je evakuisano oko 400 lica, dok je 250 objekata oštećeno ili ugroženo. Dvije stotine kuća potpuno je uništeno ili oštećeno do te mjere da u njima ne može da se boravi.Kilometri lokalnih puteva su uništeni ili oštećeni.Na području opštine Bratunac registrovano je 126 klizišta, a evakuisano 170 lica. I dalje su blokirani putni pravci Bratunac-Drinjača u mjestu Polom i Bratunac – Skelani u mjestu Žlijebac.Do sada je u opštini Srebrenica evidentirano oko 115 klizišta, koja ugrožavaju nekategorisane puteve, a zbog toga je blokiran putni pravac Potočari-Slatina. U Skelanima je prekinuto vodosnabdijevanje.Oko 50 klizišta ugrožava objekte u opštini Osmaci, a zbog toga su ugroženi i objekti na području Milića.

Telefoni za savjete pri čišćenju terena

Ako idete u akcije sanacije/čišćenja važno je imati ove brojeve uredâ BHMAC-a za slučaj da naiđete na neeksplodirana ubojita sredstva:
Ured Travnik 063 707 464
Ured Tuzla 061 158 011
Ured Sarajevo 061 489 340
Ured Brčko 061 159 919
Kancelarija Banja Luka 066 711 093
Kancelarija Pale 065 581 765

Veći broj klizišta u Šekovićima ugrožava desetak stambenih objekata iz kojih je evakuisano 20 lica.U opštini Jezero stanje se normalizuje, rijeke su se povukle u svoja korita, ali klizišta ugrožavaju puteve u mjesnim zajednicama LJoljići, Čerkezovići i Đumezlije.Iz Republičke uprave Civilne zaštite navode da su se u Jezeru pojavili glodari i razni insekti.Brojni odroni na putevima u opštini Vlasenica jedan su od većih problema, posebno u mjesnim zajednicama Donji Zalukovik, Gornji Zalukovik, Simići, Piskavice, Šabići, Cerska, Cikote, Grabovica.Vodostaj rijeke Save u Gradišci i Srpcu opada, ali je i dalje iznad kote vanredne odbrane od poplava. U Gradišci je za 23 centimetra iznad kote, a u Srpcu za 52 centimetra.U Srpcu se voda ispumpava iz stambenih i drugih objekata, a vrši se i sanacija terena, te provođenje higijensko-epidemioloških mjera. Izvršena je sanitarna zaštita za oko 400 kuća. Formirane su četiri komisije za procjenu šteta, koja je obavljena na oko 150 domaćinstava.

Voda opada i u opštini Ribnik, ali su još aktivne podzemne vode. U opštini Novi Grad stanje se normalizuje i snabdijevanje električnom energijom i vodom je uredno. Opasnost od poplava prošla je u opštinama Teslić, Modriča, Pelagićevo, Derventa, Petrovo i Vukosavlje.Selo Lepnice u okolini Orašja, potpuno je poplavilo. Stanovnici su evakuisani, a čamcima, u grupama obiaze napuštene domove i hrane preživjelu stoku.Na području Zeničko-dobojskog kantona intezivno se radi na osposobljavanju putnih komunikacija, zaštiti i spašavanju stanovništva i materijalnih dobara.Aktivno se radi na deratizaciji, dezinfekciji i dezinsekciji u poplavljenim područjima. Vrše se geološka ispitivanja na terenu na pokrenutim klizištima.Osigurano je helikopterska dostava hrane, lijekova i drugih potrebština od Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, sa koordinacijom Kantonalnog štaba civilne zaštite Zeničko-dobojskog Kantona.

Opštine koje su najugroženije od nastalih poplava, Zenica, Žepče i Zavidovići takođe se stanje stabilizuje i dalje se radi poslovi kao i u predhodnim danima. I dalje se na općinama ZDK-a građani prijavljuju pojavu klizišta.
Na području opštine Breza nastao je problem oko snabdijevanja pitkom vodom, naselja Župča, Podgora i dio Kamenica, oko 5000 stanovnika, u kanjonu rijeke Misoče poplava je presjekla na nekoliko mjesta vodovod.
Na području opštine Tuzla prijavljena su dva nova klizišta u naseljima Simin Han i Tušanj te aktivacija nekoliko već prijavljenih klizišta u naseljima G.Čaklovići, Orašje i ul. Fridriha Kacera.Saobraćaj na prostoru Srednjobosanskog kantona odvija se po suhim kolovozima.Organizacija “Dogs trast BiH” dostavila je prvu pošiljku pomoći od 660 kilograma hrane za pse jednom od najugroženijih azila u Orašju, gdje se 176 pasa suočavalo sa glađu nakon što je zbog poplava azil ostao bez hrane. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku