hamburger-icon

Kliker.info

U ponoć počinjenje predizborna kampanja za oktobarske Opće izbore – Ko preživi pričat će!!!

U ponoć počinjenje predizborna kampanja za oktobarske Opće izbore – Ko preživi pričat će!!!

31 Augusta
06:18 2006

Večeras tačno u ponoć počinje predizborna kampanja za Opće izbore u BiH 1. oktobra, za koje se prijavilo 36 političkih partija, osam koalicija i 12 nezavisnih kandidata. Građani BiH, njih 2.736.886, birat će tri člana Predsjedništva BiH, potom predsjednika i dva potpredsjednika RS, te poslanike za Parlamentarnu skupštinu BiH, parlament FBiH, Narodnu skupštinu RS i za skupštine deset kantona u FBiH. Da bi ušli u vlast kandidati moraju preći prag od najmanje tri posto glasova birača izašlih na izbore u izbornim jedinicama za koje su kandidirani.  Za mjesta u vlasti prijavilo se 7.245 kandidata, od čega je 1.524 mlađih od 30 godina. Na listama je 4.621 muškarac i 2.624 žena. Iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH upozoravaju političke partije da obrate pažnju prvenstveno na jezik koji koriste u svojim predizbornim istupima.

– Svi moraju voditi računa da ne koriste jezik koji kod drugih izaziva strah ili uznemirenost. CIK BiH će pratiti ponašanje političkih partija i kandidata, a sankcije koje se mogu izreći za kršenje pravila ponašanja kreću se od novčanih kazni, do eliminacije pojedinih kandidata ili cijelih političkih partija pojasnio je član CIK-a BiH Vehid Šehić. Napomenuo je da svi građani mogu prijaviti slučajeve neprihvatljivog ponašanja političkih kandidata. Kaže da bi politiki subjekti trebalo da budu pažljivi i kod "poster-kampanje", te da vode raèuna da u kampanji učestvuju i drugi, tako da ne lijepe plakate preko tuđih. "Očekujemo i da će komunalne službe uspjeti obezbijediti više mjesta za plakatiranje", dodao je Šehić.  Iz organizacije GROZD, koja okuplja oko 400 nevladinih organizacija iz cijele BiH, apeluju na političke partije da vode računa da izjave koje daju u predizbornoj kampanji ne budu samo prazna obećanja.

– Mi više nemamo luksuz da čekamo neka buduća rješenja. Naša organizacija će pratiti izvršavanje obeæanja, ali i ispunjavanje naših zahtjeva koje smo kao politièku platformu uputili svim partijama u BiH. Već nakon šest mjeseci od uspostave nove vlasti vršićemo analizu ispunjenja obećanja. Predizborna kampanja trajaće do 29. septembra u ponoć, kada počinje predizborna šutnja.  kaže glasnogovornik GROZD-a Ševko Bajić.

(Nezavisne novine)

RAK pozvao medije na nepristrasnost i profesionalizam

 

Iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH, koja prati rad elektronskih medija, napominju da ovi mediji u predizbornoj kampanji imaju određene obaveze kojih se moraju pridržavati, što prvenstveno podrazumijeva uravnoteženost, poštenje i nepristrasnost pri izvještavanju.

Glasnogovornik RAK-a Amela Odobašić podsjeća da je na snazi i kodeks o uređivanju RTV programa, te da RAK BiH oèekuje od medija i novinara da će svojim sagovornicima, ukoliko u programu budu koristili jezik mržnje ili podsticali na nemire, ukazati da su takve izjave neprimjerene.

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku