hamburger-icon

Kliker.info

U pećinama skrivene bombe, puške i zolje

U pećinama skrivene bombe, puške i zolje

11 Septembra
05:18 2006

U duže pripremanu akciju desetine policajaca krenule su juče u dva sata ujutro. Pored hapšenja petnaestorice, policija je pretresla i više kuća i u nekim od njih pronašla manju količinu oružja. Čitav arsenal, međutim, prema tvrdnji policije, pronađen je u tri pećine i na još nekoliko skrivenih lokacija: mitraljez, veliki broj pištolja i pušaka, ručnih bombi, protivtenkovskih mina, ručnih raketnih bacača kalibra 64 milimetra i nekoliko hiljada metaka raznih kalibara.
Poslije akcije "Orlov let", građani su bezbjedni, izjavio je sinoć za "Vijesti" direktor uprave policije Veselin Veljović
On je rekao da je ova akcija izvedena u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i u koordinaciji sa specijalnim tužiocem za organizovani kriminal Stojankom Radović i vrhovnim državnim tužiocem Vesnom Medenicom. Crnogorska policija je u ovoj akciji sarađivala i sa albanskom policijom. On je kazao da se uskoro mogu očekivati i nova hapšenja u Crnoj Gori, ali i u Albaniji i na Kosovu gdje se nalaze preostali kraci navodne terorističke organizacije.
Veljović tvrdi da je pomenuta grupa osumnjičena za organizovani kriminal i terorizam bila na oku policiji već mjesecima, ali da su stupili u akciju kada je postalo izvjesno da bi životi građana mogli biti ugroženi u nekoj terorističkoj akciji. Policija je imala informacije da bi neke od tih akcija mogle početi večeras u ponoć i da su bili ugroženi životi pojedinih uglednih građana Tuzi i Malesije, čije su kuće od juče pod snažnim obezbjeđenjem.
"Vijestima " je potvrđeno da su o rezultatima ove akcije diplomatskim kanalima informisane i zemlje u susjedstvu i EU kao i SAD.
Policija nezvanično najavljuje da će više detalja o ovoj akciji saopštiti na konferenciji za novinare u ponedjeljak. Uhapšeni će sjutra, nakon 48 – časovnog zadržavanja u policiji, biti predati istražnom sudiji.
Jučerašnja akcija policije naišla je na oštre reakcije Demokratskog saveza u Crnoj Gori i Albanske alternative.
Oni su saopštili da se rano ujutro kolona džipova sa maskiranim specijalcima uputila prema Malesiji i zaposjela "strateška mjesta, a zatim upala u domove nekoliko uglednih porodica, ne prezajući od maltretiranja djece i staraca starijih od 80 godina".
– Ponašanje policajaca prevazišlo je svaku mjeru i liči na opsadu hunte. Bez obzira na povod, mi to doživljavamo kao pritisak uoči izbora, jer je skoro sigurno da je vladajuća koalicija izgubila sve pozicije na ovom području – ocijenili su DS i AA.
– Ako u Malesiji postoje oni koji su kršili zakon, ima vremena da se gone. Za to postoji procedura i nije rješenje u maltretiranju nedužnih i to dan uoči izbora – navodi se u njihovom saopštenju.
Demokratski savez u Crnoj Gori i Albanska alternativa uputili su sinoć i otvoreno pismo predsjednicima Crne Gore Filipu Vujanoviću, Skupštine Ranku Krivokapiću, Vlade Milu Đukanoviću, ministru unutrašnjih poslova Jusufu Kalamperoviću, direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost Dušku Markoviću i direktoru policije Veselinu Veljoviću u kojem traže “da se svi privedeni puste i oslobode teških, a po nama montiranih optužnica, i da se na taj način stvore uslovi za slobodno glasanje”.
Albanska alternativa saopštila je sinoć da im je navodno lično premijer Albanije Salji Beriša demantovao da albanska policija ima udjela u hapšenju četrnaestorice.

 

TRI CIJEVI UPERENE U GLAVU

Osamdesetšestogodišnji Pjeter Siništaj tvrdi da su ga specijalci oborili na pod, gazili čizmama i udarali”.
– Nijesam znao šta se dešava. Upali su u šest sati ujutro u kuću i sa vrata me oborili na pod. Vikali su, psovali i udarali me kad god sam pokušao da ustanem – kazao je Siništaj, pokazujući krvave podlive na desnoj ruci, ramenu i ogrebotine po glavi.
Policija je privela njegovog sina Antona, a pored njih dvojice u kući su bili supruga Marija i njihovo troje djece.
– Više od deset naoružanih specijalaca sa maskama na glavi je uletjelo u kuću i to bez naloga ili bilo kakvog objašnjenja. Ponašali su se kao da smo teroristi – kazala je Marija Siništaj.
Ona je rekla da su iz kuće odnijeli lovačku pušku i pištolj za koje imaju dozvole, nekoliko knjiga i dječje video kasete sa crtanim filmovima.
Porodica uhapšenog Đona Dedvukaja tvrdi da je policija sa “uperenim automatima četiri i po sata držala desetak ukućana, među kojima i dvoje djece”. Nik Dedvukaj (88) ispričao je da su ga policajci bacili na pod hodnika, dok je otvarao ulazna vrata porodične kuće u Sukuruću.
– Tri cijevi automata su mi uperili u glavu, dok sam krajnjim naporom pokušavao da ustanem. Supruga je zapomagala moleći ih da me ne diraju, jer sam teški bolesnik – rekao je Nik.
Njegova snaha Marija i sin Martin ispričali su da ih je policija na “najbrutalniji način smjestila u dnevnu sobu, gdje ih je nekoliko sati držala”.
– Govorili su nam da ćutimo i da se ne pomjeramo. Martinu su svezali ruke i odveli ga u plastenik gdje su mu uperili pištolj u glavu. Za to vrijeme su prevrnuli svaki dio kuće, uništili namještaj i to sve naočigled moje djece. Govorili su nam da smo državni neprijatelji, a iz kuće su samo ponijeli djedov stari pištolj, dokumenta, pasoše, knjige, albanske zastave i DVD. Oko 11 časova su otišli i odveli mog supruga Đona – plačući je ispričala Marija Dedvukaj.
Sličnu priču reporterima “Vijesti” ispričale su i porodice Dedvukaj iz Tuzi i Barlaja, čije su kuće pretresane u jučer-ašnjoj policijskoj akciji.
– Muškarce su svezali i naredili da na koljenima gledaju u zid, dok su oni sa automatima tragali po kući – kazao je Lindon Dedvukaj, čijeg su oca i stričeve priveli.
Uz vrisku djece, kako tvrde članovi porodice, u selu Barlaj priveden je Rok Dedvukaj.
– Pravo su ušli u njegovu sobu. On je državljanin SAD i rekli su da nije na legalan način ušao u Crnu Goru. Pretresli su kuću, dozvolili mu da se obuče, zatim su ga svezali, uzeli njegove stvari i otišli. Sve je trajalo oko pola sata – ispričala je Drana Dedvukaj dodajući da je bilo nemoguće smiriti djecu, kojoj su policajci rekli “ćutite ili ćemo i vas privesti”.
Sestra privedenih Berišaja, Tona, kazala je da je više od deset osoba odjednom upalo u njihovu kuću, te da je kuća bila opkoljena sa više od 30 specijalaca.
– Pjetra su zatekli na ulaznim vratima, oborili ga na pod, krvnički udarali i vidjela sam da su mu povrijedili ruku. I Zefa su oborili na terasi, svezali ga, usta su mu bila krvava, ne znam da li su mu zube ili nešto drugo polomili – rekla je Tona. I kuća Berišaja je pretresena, a Tona tvrdi da ništa nijesu našli ali da su odnijeli lična dokumenta i mobilne telefone.

 

PO NALOGU SUDA PRETRES JE MORAO BITI IZNENADA

Podgorica – U višesatnoj akciji juče u Malesiji pretreseno je pet kuća i imanja u Tuzima, Sukuruću, Vuksanlekićima, Gurecu i Barlaju.
Po predlogu specijalnog tužioca za organizovani kriminal Stojanke Radović, prekjuče oko 13.45 časova istražni sudija Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović je donio naredbu da policija odmah izvrši pretres kuća i drugih pomoćnih prostorija osumnjičenih osoba.
Nakon sastanka policijskog vrha odlučeno je da se rano ujutro krene u akciju, tako da je nekoliko desetina policijskih džipova sa specijalcima i inspektorima u dva sata iza ponoći krenulo iz Podgorice ka Tuzima.
U odvojenim grupama, naoružani specijalci su po nalogu istražnog sudije pretresali kuće i pomoćne objekte osoba, za koje se vjeruje da su bili članovi terorističke grupe.
Porodice uhapšenih osoba tvrdile su da je policija na “grub i brutalan način” izvršila pretres, kao i da je naočigled djece tukla neke njihove ukućane.
Iz Uprave policije “Vijestima” je rečeno da su jučerašnja hapšenja i pretresi u Malesiji izvedeni “profesionalno i u skladu sa zakonom”. Samo u jednom slučaju, kažu u policiji, upotrijebljena su “sredstva prinude prema osobi koja je pružila otpor i spečavala specijalce da obave posao”.
U sudskom nalogu za pretres, policajci su upozoreni da mogu očekivati i "oružani napad" jer se osnovano sumnja da se radi "o teškom krivičnom djelu koje je počinila grupa ili zločinačka organizacija ili su učinioci povezani sa inostranstvom, pa je pretresanje nužno izvršiti iznenadno". U nalogu sudija je upozorio da policajci moraju poštovati ljudska prava.

 

JEDAN SASLUŠAN I PUŠTEN

Prema podacima “Vijesti” dobijenim od porodica, u policijskoj akciji uhapšeni su Đon N. Dedvukaj (31) iz Sukuruća, Pjetar M. Dedvukaj (40), njegova braća Đon (59) i Kolja iz Tuzi, braća Ljeka (47), Zef (45) i Pjetar Berišaj (42) iz Gureca, Anton Siništaj iz Tuzi, američki državljanin Rok Dedvukaj, Sokolj Ivanaj, Ivan Ivanaj, Đerđ Ivanović, Marko Ivanović i Nikola Ljekočević. Oni su svi sinoć zadržani u pritvoru. Nakon kraćeg boravka u zgradi CB-a, gdje je saslušan "u svojstvu građanina" pušten je Paško M. Dedvukaj (47).

(VIJESTI)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku