hamburger-icon

Kliker.info

U Milanu program posvećen djeci Sarajeva : Žestoko upozorenje ratnicima širom svijeta i zorno ukazanje na povredu ljudskih, a posebno dječijih prava

U Milanu program posvećen djeci Sarajeva : Žestoko upozorenje ratnicima širom svijeta i zorno ukazanje na povredu ljudskih, a posebno dječijih prava

16 Marta
05:04 2019

Naučno-dokumentarni umjetnički program “Djeca Sarajeva – Ranjivost djetinjstva u bijegu iz rata” održan je u punoj auli milanskog Univerziteta Bicocca.

Ovom prilikom prikazan je i bh. dokumentarni film “Ambasadori uče jezike” reditelja Šemsudina Gegića, snimljen u sarajevskoj Flash Production, a koji prati ratnu evakuaciju djece “Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave” iz Sarajeva u Italiju 1992. godine, potvrdio je Feni reditelj Gegić.

To je ostvarenje publika pozitivno primila te ga ispratila aplauzima, kao i reditelja Šemsudina Gegića te koautoricu filma Eminu Gegić, a aplauzom su pozdravljeni i akteri Jasenko Hasečić Ronzio i Irma Kurdija koji su se tada nalazili u konvojima djece za Italiju i Njemačku.

– Pokazalo se da naš film šalje žestoko upozorenje ratnicima širom svijeta i zorno ukazuje na povredu ljudskih, a posebno dječijih prava – rekao je reditelj Gegić u obraćanju publici i medijima.

Moderator programa i autorica uvodnog naučnog referata je bila Sarajka Tatjana Sekulić, profesorica na Univerzitetu Bicocca. Doprinos uspjeloj večeri je dao i novinar Televizije RAI TGR Veneto Andrea Oskari Rossini, autor kratke reportaže o evakuiranoj djeci koja je prikazana publici, kao i Stefani Celentano, organizator uime Univerziteta Bicocca.

Prisutnima su se obratili i profesorica Alessandra Borsato te vice konzulica u Konzulatu BiH u Milanu Jasna Martičević.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku