hamburger-icon

Kliker.info

U Kopenhagenu postignut samo neobvezujući sporazum o borbi protiv klimatskih promjena

U Kopenhagenu postignut samo neobvezujući sporazum o borbi protiv klimatskih promjena

19 Decembra
05:31 2009
  Američki predsjednik Barak Obama rekao je da su bogate nacije i zemlje u razvoju postigle sadržajan sporazum na konferenciji o klimatskim promjenama u Kopenhagenu. Obama je na kraju dvonedjeljnih teških pregovora objavio, kako je naveo, značajan napredak bez presedana.  "Prvi put u istoriji, sve velike ekonomije su se udružile kako bi prihvatile svoju odgovornost za preduzimanje akcije u borbi protiv opasnosti od klimatskih promjena", naglasio je Obama. Pregovori su dugo bili blokirani zbog različitih stavova u pogledu planiranih smanjenja emisije štenih gasova, verifikacije i finansiranja. To je, kako je naveo predsjednik Obama, bila suština razgovora.  "Tokom dana smo radili sa velikim brojem zemalja na postizanju novog konsenzusa u pogledu te tri tačke, konsenzusa koji bi bio osnova globalne akcije za borbu protiv klimatskih promjena narednih godina", rekao je američki predsjednik. 

Prema sporazumu, države moraju da navedu koje mjere namjeravaju da preduzmu da smanje emisije štetnih gasova za određeni procenat, kao i da dozvole verifikaciju. Britanski premijer Gordon Braun ocijenio je da je riječ o dobrom prvom koraku, navodeći međutim da mora uslijediti obavezujući sporazum. Njemačka kancelarka Angela Merkel iznijela je sličan stav, pozivajući na preduzimanje dodatne akcija. Predsjednik Obama saglasio se sa tim ocjenama, navodeći da postizanje napretka nije bilo lako i da on sam nije dovoljan. "U budućnosti ćemo morati da gradimo na zamahu iz Kopenhagena da bi osigurali da međunarodna akcija na značajnom smanjenju emisija bude održiva i dovoljna tokom vremena. Prešli smo dug put i i još duži je pred nama, rekao je Obama. 

Sporazum je međutim daleko od onog što su tražili borci za zaštitu životne sredine i razvijene zemlje, koji žele zakonski obavezujući dogovor sa određenijim obavezama. Pojedine organizacije za zaštitu životne sredine kritikovale su sporazum. Kim Carstensen iz Svjetskog fonda za zaštitu divljih životinja nazvala ga je ne-dogovorom koji je nepošten i ne ispunjava zahtjeve zemalja u razovju. "Sastavio ga je određen broj velikih država iza zatvorenih vrata, bez transparentnosti, učešća civilnog sektora prisutnog na konferenciji i značajnog angažovanja ranjivih zemalja, ocijenila je Karstensen. Razgovori o klimi se nastavljaju. Njemačka bi trebalo da sazove sastanak o tom pitanju narednih mjeseci, a očekuje se da će naredne godine u Meksiku biti održan samit o klimatskim promjenama.  (Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku