hamburger-icon

Kliker.info

U Jasenovcu otvoren Memorijalni muzej

U Jasenovcu otvoren Memorijalni muzej

28 Novembra
08:31 2006

 

Otvaranju su prisustvovali predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i drugi zvaničnici, te preživjeli logoraši.

 

Mesić je kazao da je važno da svi shvate kako se Jasenovac nikada više ne smije ponoviti i da će ovo spomen-područje ispuniti svoju svrhu kada jedan učenik bude mogao iz njega naučiti šta se u Jasenovcu dogodilo."Na ekranu su sada predstavljena sva imena stradalih u logoru. Ovo je bio logor užasa i mislim da, možda, nije ranije dovoljno prikazan taj užas", istakao je Mesić.Premijer Hrvatske Ivo Sanader je kazao da je ovaj muzej rezultat rada i uvida u sve ono što je danas sadržano u dva vodeća svjetska muzeja, odnosno muzej holokausta u SAD i muzej Jad Vašem u Izraelu."Muzej je osmišljen tako da svaki posjetilac ne prođe samo kroz njega, već da se zamisli, stane i suoči se s podacima stradanja. U Jasenovcu je stradalo 18.000 djece ispod 14 godina starosti", rekao je Sanader.On je naglasio da čovjek kad gleda sve ono što je prikazano u Memorijalnom muzeju može imati na umu samo jedno, a to je da nemamo pravo na zaborav."Ono što moramo njegovati to je istina. Svaka žrtva u Jasenovcu ima svoje ime i prezime i sudbinu i prema tome istina o jasenovačkom logoru smrti mora živjeti", rekao je Sanader.

 

Nataša Jovičić, direktor Memorijalnog muzeja, je podsjetila da je Jasenovac bio koncentracioni logor i mjesto velike okrutnosti i zločina.

 

Nezavisne novine

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku