hamburger-icon

Kliker.info

U jami Radača pronađeni mostarski Srbi, zatrpavali ih betonom, smećem i eksplozivnim napravama

U jami Radača pronađeni mostarski Srbi, zatrpavali ih betonom, smećem i eksplozivnim napravama

29 Aprila
16:44 2016

radaca21U jami Radača na Gorancima kod Mostara pronađeni su posmrtni ostaci, kao i ostaci betona, što ide u prilog istražnim saznanjima da su tijela nakon bacanja u jamu zatrpavana radi skrivanja, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH.

Iskopavanja u ovoj jami, u kojoj se prema prikupljenim dokazima i informacijama nalazi veći broj posmrtnih ostataka uglavnom žrtava srpske nacionalnosti iz prethodnog rata, biće nastavljena.

Tokom ekshumacije ovih dana prvo je pronađen manji broj kostiju, a naknadnim iskopavanjem pronađen je veći broj posmrtnih ostataka ljudskog porijekla.Iz Tužiteljstva BiH ističu da su kosti i posmrtni ostaci pronađeni na dubini od oko 54 metra, te da će nakon vađenja iz jame biti izvršeno vještačenje i utvrđivanje identiteta žrtava putem DNK analize.

“Na ovoj dubini pronađeni su i ostaci betona, što ide u prilog istražnim saznanjima da su posmrtni ostaci nakon bacanja u jamu zatrpavani radi skrivanja”, navodi se u priopćenju iz Tužiteljstva.

Najavljeno je da će se istražitelj Tužiteljstva BiH uskoro, zajedno sa nadležnim predstavnicima Instituta za nestala lica BiH i Međunarodne komisije za traženje nestalih u BiH, uputiti na lokaciju gdje se vrši iskopavanje kako bi koordinirao dalje aktivnosti.

Ekshumacija na lokalitetu Radače traje već duži vremenski period i odvija se otežano jer je riječ o izuzetno nepristupačnom lokalitetu velike dubine, gdje su nađeni ostaci betona, kao i minsko-eksplozivna sredstva.

U procesu ekshumacije sudjeluju alpinistički timovi iz policijskih agencija u BiH.Do sada se sumnjalo da se u jami Radača, kod Mostara, nalaze posmrtni ostaci 200 do 300 osoba srpske i bošnjačke nacionalnosti, ali ovu informaciju niko nije potvrdio. Iz Tužiteljstva navode da postoje informacije da se u jami nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava stradalih ’92.,’93. i ’95. godine.

Prema dostupnim saznanjima, tijela ubijenih su zbog skrivanja dokaza, bacana u jamu te nakon toga posipana građevinskim otpadom i raznim drugim materijalima, kao i eksplozivnim napravama. Ova masovna grobnica je potom zalivena betonom i prekrivena smećem da bi se zametnuo trag zločina.

Jama Radača istraživana je i ranije, ali se nakon određenog vremena stalo te je prošle godine istragu preuzelo Tužiteljstvo BiH.

Iz spomenute jame 2008., su ekshumirana četiri tijela. Kasnije su identificirani Slaviša Kandić, Vladimir Pavić, Gordan Zurovac i Dragomir Ilić, nestali 1992. i 1993. godine. Njihova tijela pronađena su na dubini od 25 metara jame. Jama Radača inače je duboka oko stotinu metara.

U blizini Radače, na lokaciji Goranaca, postoje još dvije jame koje su poslužile kao masovne grobnice. Iz Bahtijevice su ekshumirana tijela četiri osobe srpske nacionalnosti (članovi porodice Vuković). Iz jame Rimski bunar 2007., je ekshumirano 16 žrtava, među kojima su bila tijela 13 pripadnika Armije RBiH nestala 1993. iz zgrade Vranica u Mostaru, gdje se nalazila komanda Četvrtog korpusa Armije RBiH.

Ekshumacije na ovoj lokaciji navodno su godinama sprječavali lokalni moćnici povezani s ratnim zločinima, a koji i danas imaju veliki utjecaj u političkim strankama.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regijeMilan Mandić izjavio je ranije kako je vršitelj dužnosti predsjedavajućeg kolegija direktora Instituta za nestale osoba BiH Amor Mašović Univerzitetu u Sarajevu poslao netačne podatke o broju stradalih Srba u Mostaru od 1992. do 1995. godine, navodeći da su u jami Radača nađena četiri tijela i da je ona zatvorena. ”To je utvrdila bivša Komisija za traženje nestalih FBiH na čijem je čelu bio Mašović, ali mi imamo podatke da se tu nalaze posmrtni ostaci više desetaka ubijenih Srba”,  kaže Mandić.

Mediji u Republici Srpskoj objavili su da je Amor Mašović Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu poslao podatke o svega 11 ekshumiranih pripadnika srpskog naroda na području Mostara, iako Institut za nestale osobe raspolaže podacima o 51 ubijenom i ekshumiranom Srbinu na tom području.Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH na području Hercegovine još uvijek se traga za 693 nestale osobe. Od toga broja, 100 nestalih je hrvatske nacionalnosti, 107 srpske nacionalnosti, te 486 bošnjačke.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku