hamburger-icon

Kliker.info

U Italiji preminula operna diva Sanela Redžepagić

U Italiji preminula operna diva Sanela Redžepagić

04 Jula
19:57 2008

U Italiji je sinoć nakon kratke i teške bolesti preminula 37-godišnja bh. operna diva Sanela Redžepagić. Ova je velika operna umjetnica bila na liječenju u bolnici u Milanu, u kojoj je nakon četiri mjeseca liječenja izgubila bitku za život.

Prošle godine joj je dijagnosticiran rak dojke.

Rođena je u Zenici 1971. godine. Srednju muzičku školu završila je u Beogradu, a solo pjevanje diplomirala 2002. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi profesorice Paše Gackić.

Sanela Redžepagić je od 1992. do 1997. godine bila članica ansambla Opere u Ljubljani.

U Sarajevskoj operi ostvarila je uloge u predstavama i nastupe na koncertima "Cavalleria rusticana" Mascagni, (Mamma Lucia), "Proljeće u Operi", "Kneginja čardaša" Kalman (Kontesa Stasi), "Figarov pir" Mozart (Cherubino), "Nabucco"Verdi (Fenena) te "Srebreničanke".

U prosincu 2002. pjevala je na koncertu u New Yorku kao predstavnica mladih umjetnika BiH pri UN-u, a 2003. na koncertu Srebrenica-New York u oratoriju Srebrenički inferno, skladatelja Đele Jusića.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, a održala je veliki broj koncerata u BiH i svijetu, te nastupala sa Sarajevskom filharmonijom.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku