hamburger-icon

Kliker.info

U Hrenovici kod Prače : Hilmija Hodović u 73-oj stavio sve pod hipoteku i pokrenuo fabriku pomfrita

U Hrenovici kod Prače : Hilmija Hodović u 73-oj stavio sve pod hipoteku i pokrenuo fabriku pomfrita

02 Marta
16:24 2016

hilmijaRegionalna tema Novog dana je nazvana “Nikad nije kasno”, a gost je bio Hilmija Hodović, čovjek koji je sa 73 godine odlučio staviti sve pod hipoteku, uzeti veliki kredit i krenuti u avanturu zvanu fabrika pomfrita u BiH.

Hodović je 20. februara napunio 76 godina, a dan nakon rođendana puštena je probna proizvodnja fabrike koja će zaposliti preko 30 ljudi, te 150 kooperanata na proizvodnji krompira, jagodičastog voća i povrća.

O ideji za proizvodnju je rekao kako je došla od njegovog prijatelja iz inozemstva koji je prije tri godine tražio nekoga da obezbijedi 50 tona pomfrita svakog mjeseca. “Tada smo pokušali pronaći ko bi to mogao obezbijediti i onda smo se zapitali zašto mi to ne bismo uradili kad imamo dobar krompir i dobre ljude. Predložili smo to bankarima koji su oduševljeno prihvatili i dali nam krila“, komentarisao je Hodović.

O tome otkud hrabrost da u tim godinama pokrene fabriku je rekao: “Jesam odavno u penziji ali nisam u mirovini. Za nas godine ne mogu biti prepreka. Jesam navršio te godine, ali me to ne sprečava da radim i imam osjećaj da bih mogao to raditi još 73 godine. Radna navika je ostala do danas. Drugi motiv su i moji sinovi koji će nastaviti raditi i nadam se da će biti uspješni koliko i ja”.

O tome kako je reagovala okolina i da li je bilo predrasuda je kazao: “Postojalo je određenih prepreka i predrasuda, ali kada su ljudi vidjeli da smo obezbijedili opremu i objekte rekli su da nema povratka i tada je i njihova predrasuda prestala te smo dobili i od njih podstrek”.

Brend će se zvati Eko plod.

Njegova kompanija je prva u regionu iz BiH koja će imati toliku proizvodnju pomfrita. “Mi smo se začudili da u bivšoj Jugoslaviji nije bilo te proizvodnje, a imali smo odlične njive i bili smo zaprepašteni zašto nismo imali toliku proizvodnju a imamo dobar krompir“, komentarisao je Hodović.

Rekao je i da je jedan od motiva za pokretanje kompanije pomoć povratnicima u RS.

Na pitanje da li će uskoro i u Srbiju biti izvezen pomfrit je rekao kako već ima interesa i da su poslovni partneri jako zainteresovani. “Srbija pomfrit uvozi iz Kanade a ima dobre njive, dobre radnike i dobre proizvođače“, rekao je.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku