hamburger-icon

Kliker.info

U Hagu oslobođen svih optužbi : Srbija raspisuje potjernicu za Naserom Orićem

U Hagu oslobođen svih optužbi : Srbija raspisuje potjernicu za Naserom Orićem

29 Januara
02:51 2014

oric3oric3oric1Pravosudni organi Srbije raspisuju međunarodnu potjernicu za ratnim komadantom iz Srebrenice Naserom Orićem, Hakijom Meholjićem i još trojicom Bošnjaka iz Srebrenice koje istražni organi u Beogradu sumnjiče za ratne zločine koji su počinjeni nad Srbima u Podrinju 1992. godine, saznaje Federalna TV. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je putem Interpolovog međunarodnog kanala za razmjenu informacija zaprimila zahtjev od Interpola Beograd u vezi s provjerom za pet lica iz Bosne i Hercegovine, a radi, kako je navedeno u zahtjevu, raspisivanja međunarodne potjernice za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.U skladu sa važećim procedurama, zahtjev Interpola Beograd proslijeđen je nadležnoj agenciji za provođenje zakona u BiH na daljnje postupanje, doznaje se od Direkcije.

O ovom zahtjevu Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH će izvijestiti Ministarstvo pravde BiH, koje bi trebalo procijeniti kakve mjere treba preduzeti, s obzirom na to da su zatražene informacije za osobe koje su državljani BiH.Naser Orić komandovao je snagama Armije BiH na području Srebrenice, dok je Hakija Meholjić u ratnom periodu bio pripadnik policije, navodi FTV.Podsjećanja radi ratni komandant Srebrenice Naser Orić   u martu 2003 godine  je optužen za ratne zločine, a 10.aprila iste godine  je uhapšen  u Tuzli  i isporučen u Hag.  Suđenje je počelo u oktobru 2004. i trajalo do aprila 2006.godine kada ga sud oslobađa po većini tačaka optužnice, a osuđuje ga na dvije godine zatvora zbog nepoduzimanja preventivnih mjera za sprečavanje okrutnog postupanja i ubistva nekoliko srpskih zarobljenika u Policijskoj stanici u Srebrenici u periodu između 27. decembra 1992.godine i 20.marta 1993.godine.Kako je već proveo tri godine, tri mjeseca i dvadeset jedan dan u zatvoru, sud je naredio njegovo hitno oslobađanje.3. jula 2008 Orić je pravosnažnom odlukom međunarodnog suda u Haagu oslobođen svih optužbi. (Kliker.info)

Podijeli

Jedan komentar

 1. LOLO
  LOLO 29 Januara, 10:34

  Da “nasi”usrani pravosudni organi nisu aminovali Srbiji takvo nesto,ona to ne bi radila danas.
  Sami smo krivi za sve nase nevolje.
  AGRESOR bi da hapsi,izdaje potjernice Interpola i da procesuira ito u Beogradu,braniocima BiH,legitimnim oslobodiocima od srpskog fasizma.Jer fasisticka Srbia ima legitimitet upravo od pravosudnih organa BiH.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku