hamburger-icon

Kliker.info

U državi Ohio ostvarila veliku pobjedu : Ovo je žena koja traži zabranu abortusa u cijelom svijetu

U državi Ohio ostvarila veliku pobjedu : Ovo je žena koja traži zabranu abortusa u cijelom svijetu

20 Maja
07:18 2019

Ona vjeruje da život počinje začećem, a da je homoseksualnost izbor. Izjavila je da su istospolni brakovi bili uzrok biblijskih poplava, pa je Noa mora spašavati ljude u svojoj arki i glavna je pokretačica kampanje iz početka devedesetih za liječenje homoseksualaca od homoseksualnosti. Njeno ime je Janet Porter i jedna od najgorih konzervativaca u Americi, koja je čak i uglednu sutkinju američkog Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg, koja je inače Židovka, optužila da je rasist.

Porterova je, poput Trumpa, bila pobornik teorije zavjera da Barack Obama taji svoj rodni list, jer nije rođen u Americi, nego u Keniji, te kao osoba koja nije rođena u SAD-u ne može biti predsjednik Amerike. Obama je rođen u Americi, točnije na Havajima, a mnogi su analitičari ovo nebulozno istjerivanje Obaminog porijekla protumačili kao rasističku reakciju na činjenicu da je Obama prvi američki predsjednik afro-američkog porijekla.

No, tu nije kraj djelovanjima Janet Porter. Predsjednica je organizacije The Southern Poverty Law Center, koju mnogi stavljaju u grupu ekstremnih grupa, naročito prema LGBT populaciji. Koliko je ‘pomaknuta’ sa svojim stavovima govori i podatak da je čak uspjela ostati bez emisije na jednom kršćanskom radiju jer su je smatrali previše ekstremnom, a kako i ne bi kad je počela zagovarati kršćansku supremaciju.

Ljevica i liberali je naravno ne podnose, ali ima i gomilu neprijatelja među desničarima i konzervativcima. Međutim, u Trumpovoj Americi ona je upravo ostvarila jednu od najvećih pobjeda u svojoj karijeri. Naime, uspješno je izlobirala donošenje zakona u Ohiju, jednog od najstrožih zakona o pobačaju na svijetu, a to je takozvani ‘zakon otkucaja srca’, kojim se brani abortus nakon šest tjedana trudnoće. No, Porterova neće stati na Ohiju – njezin je cilj, piše Guardian, svoju konzervativnu borbu protiv abortusa proširiti na cijeli svijet.

Janet Porter potrošila je devet godina svog života kako bi lobirala i tražila ovaj zakon, a nisu ga podržale čak ni tradicionalne grupe koje se bore protiv abortusa, poput udruge Ohio Right to Life. Čak je i republikanski guverner dva puta stavio veto na zakon s argumentom da nije u skladu s postojećim zakonom. Ovaj zakon, kao i Janet Porter, redovito se smatraju opasnim i ekstremnim pojavama u društvu, nastavlja Guardian. No, prava koja su davno izborena poljuljana su nakon što je Donald Trump nedavno imenovao dvoje kontroverznih vrhovnih sudaca, dok istovremeno raste broj federalnih sudaca koji se protive abortusu.

Zakon kojeg je predložila Janet Porter ovih je dana uveden u 11 država i krajnji je cilj rušenje presude iz sudskog procesa Roe protiv Wade, nakon kojeg je u Americi legaliziran pobačaj na zahtjev iz bilo kojeg razloga do vremena trudnoće kada fetus može preživjeti bez majke (obično do 7. mjeseca). Nakon 7. mjeseca pobačaj se dozvoljava, ako je ugrožen život majke.

Ono što Porterovu čini još opasnijom je činjenica da sami liječnici kažu da je ‘otkucaj srca’ na kojeg se konzervativci pozivaju medicinski neutemeljen, jer su udovi embrija nakon šest tjedana još uvijek samo male ‘kvrge’ i pulsirajuća tkiva oko srca još nisu razvijena. Ujedno podsjećaju da je šesti tjedan trudnoće kod većine žena vrijeme kada uopće ni ne znaju da su trudne.

Janet Porter je 2010. počela raditi na ovom zakonu, a prvi uspjeh je ostvarila kada je u Ohiju progurala parcijalni zakon o abortusu, kojim se maloljetnicima zabranjuje abortus bez pristanka roditelja, te je uvedeno obavezno čekanje od najmanje 24 sata između posjeta ginekologu i abortusa.

Osim suludih kampanja koji duboko zadiru u ljudska prava, Porterova je poznata i po još nekim kontroverznim stvarima. Bila je glasnogovornica kandidata za američkog senatora Roya Moorea i to nakon što je bio optužen za seksualno napastvovanje i proganjanje tinejdžerica dok je bio u svojim tridesetima. Na pitanje kako može raditi s takvim čovjekom dala je sljedeći odgovor: “Poznajem ga 20 godina i znam ga zbog njegovog odnosa prema deset božjih zapovijedi.

Ako na svijetu postoji jedan nevin čovjek, onda je to on i nema šanse da je počinio stvari koje mu se stavljaju na teret”, rekla je. Ujedno je poznata i po tome da ne bira sredstva kako bi skrenula pažnju na svoje akcije. Organizirala je ‘svjedočenje’ fetusa putem ultrazvuka, a tijekom zadnje kampanje članovima zakonodavnog odbora poslala je stotine rozih i plavih balona, pa čak i unajmila avion kojim je letila iznad zgrade suda.

Merita Arsloani (Express)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Trpko
    Trpko 20 Maja, 12:19

    Pamet je ograničena znanjem a ludost je bezgranična jer neznanju nema granica.Pravda nosi fenjer sili a ne sila pravdi.Pravda i znanje su kohabitabilni.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku