hamburger-icon

Kliker.info

“U borbi, pleši” : BH režiseru Milanska zlatna nagrada

“U borbi, pleši” : BH režiseru Milanska zlatna nagrada

13 Jula
04:05 2021

 Dokumentarni film “U borbi, pleši” bh. reditelja Šemudina Gegića pobjednik je i dobitnik Milanske zlatne nagrade (Milan Gold Awards) u konkurenciji za kratki dokumentarni film istoimenog filmskog festivala koji se održava u Milanu tokom cijele godine i svaki mjesec odabire pobjednički film.

Za razliku od ostalih festivala koji imaju vremensko ograničenje (poput Filmskog festivala u Cannesu koji se održava u ovih 10 dana), Zlatna nagrada u Milanu održava se mjesečno i svakog mjeseca proglašava pobjednika.

Žiri festivala je Gegićev film odabrao za prikazivanje u junu, a zatim ga je odabrao kao pobjednički film.

Riječ je o jedinstvenom festivalu u svijetu jer je internacionalan, takmičarski i traje cijele godine. U konkurenciji za Zlatnu i Srebrnu nagradu prijavljuju se filmovi iz USA, Australije, Kanade, Rusije, Kine, Španije, Švicarske, Italije…

Festival “Milanska zlatna nagrada” se nalazi u najvećoj internetskoj mreži filmova i autora u svijetu koju mjesečno posjeti oko 27 miliona posjetitelja.

– Drago mi je da u obrazloženju festivalski žiri ističe da mi se priznanje Zlatna nagrada Milan dodjeljuje zbog filmske izvrsnosti, a ne zbog teme filma – karcinoma sa kojim se borim. Značajna je ovo i dodatna terapija koju možemo imenovati kao i “umjetnost (me) liječi” – istakao je za Fenu Šemsudin Gegić.

Gegić, koji već nekoliko godina živi i radi u Italiji gdje boravi i kao onkološki pacijent, kao jedan od načina borbe s bolešću odabrao je umjetnost. Tako je nastavio režirati predstave, snimati filmove, pisati knjige…

(Kliker.info-Starmo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku