hamburger-icon

Kliker.info

U BiH više od 220.000 pacijenata: Revolucionarni lijek protiv dijabetesa

U BiH više od 220.000 pacijenata: Revolucionarni lijek protiv dijabetesa

10 Aprila
18:07 2016

dijabetes(2)Stručnjaci su na pragu revolucionarne terapije dijabetesa pacijentovim vlastitim matičnim ćelijama. Neki su ovaj medicinski pothvat stručnjaka sa Harvarda već proglasili ‘najvećim otkrićem u medicini nakon antibiotika’.

To bi mogao biti i kraj svakodnevnim injekcijama insulina, a smrtonosne komplikacije koje sa sobom nosi šećerna bolest, kao što su sljepilo, otkazivanje bubrega, moždani i srčani udar – postat će prošlost, prenosi Patria.

Terapija, čija je osnova stvaranje ćelija koje proizvode insulin iz matičnih ćelija, opisuje se kao fenomenalno dostignuće koje će imati nesagledivi značaj u povjesti borbe protiv dijabetesa”.

Tim Harvardskih istražitelja već je ranije napravio ogroman korak u potrazi za lijekom za dijabetes tipa jedan.

Na čelu tima je Dag Melton (Dough Melton), čije dvoje djece imaju dijabetes. On je prije nekoliko godina obećao svojoj djeci kako će pronaći način njihova izlječenja i čini se kako je obećanje ispunio. On je ‘natjerao’ ćelije kože u transformaciju u ćelije koje proizvode insulin, a prvi laboratorijski testovi pokazali su se potpuno uspješnim.

“Sada smo samo jedan korak od cilja. Pokazao sam kako je ovo moguće, sada sam pun energije,“ kazao je Melton, komentirajući svoj rad.

Ukupan broj oboljelih od dijabetesa u BiH je u porastu, uglavnom zbog nezdravog načina života – gojaznost, izbjegavanje fizičke aktivnosti, stres te neadekvatna ishrana i obroci koji nisu funkcionalno raspoređeni su glavni uzročnici ove bolesti.

Broj mlađih osoba i djece u FBiH koja boluju od dijabetesa tipa 2, inače karakterističnog za starije osobe, takođe je u značajnom porastu.

Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini više od 220.000 ljudi boluje od nekog oblika dijabetesa. Pri tom je broj pacijenata sa dijabetesom tipa 2 mnogostruko veći. Najmanje jedna polovina oboljelih od dijabetesa tipa 2 nema postavljenu dijagnozu i nije svjesna svoje bolesti.

U Federaciji BiH 2010. godine je registrovano nešto više od 50.000 oboljelih od dijabetesa. U RS-u je registrovano oko 60.000 oboljelih od čega oko 15.000 pacijenata koji su na inzulinskoj terapiji, prenosi Patria.

(Kliker.nfo-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku