hamburger-icon

Kliker.info

U BiH danas počinje nova školska godina

U BiH danas počinje nova školska godina

04 Septembra
04:21 2006

Većina osnovnih i srednjih škola u BiH danas će početi s nastavom u novoj školskoj 2006/2007. godini. Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su potvrdili da će naredna školska godina za učenike osnovnih škola trajati do 8. juna, a za učenike završnih razreda srednjih škola do 11. maja 2007. godine. Prvo polugodište u školama u RS trajaće do 29. decembra, dok će drugo, nakon zimskog raspusta, početi 22. januara.
Iz federalnog Ministarstva obrazovanja su naveli da osnovne škole u Federaciji ukupno pohađa oko 260.000 učenika, dok u srednje škole ide njih oko 120.000.
Prema riječima Duške Golić, portparola Ministarstva prosvjete i kulture, u prvi razred reformisanog osnovnog obrazovanja u RS upisano je oko 11.500 učenika, koji će pohađati jednu od 205 osnovnih škola širom RS. Devetogodišnje obrazovanje ni ove školske godine neće biti uvedeno u Zapadnohercegovačkom i Srednjobosanskom kantonu (SBK), dok su ovu zakonsku obavezu u novoj školskoj godini ispunili Livanjski, Posavski i Hercegovačko-neretvanski kanton.
"Devetogodišnje obrazovanje počeće naredne školske godine, ukoliko naša vlada za ovo osigura stavku u proračunu. Uvođenje devetogodišnjeg obrazovanja je složen posao. Zahtijeva prostor, kadrove, namještaj za malu djecu, promjenu legislative", rekao je Zoran Matošević, pomoćnik ministra obrazovanja SBK.
 Enes Hasanagić, pomoćnik ministra obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona, istakao je da je devetogodišnje obrazovanje u ovom kantonu uvedeno prije dvije godine u školama koje rade po bosanskom planu i programu, ali da je od ove godine obavezno i za škole koje rade po hrvatskom planu i programu.
"U Stocu i nekim drugim općinama odlučeno je da ne uvedu devetogodišnje obrazovanje. Ovo pravdaju nedostatkom novca. Ali odluka Vlade mora se ispoštovati. Oni koji to ne budu učinili snosiće sankcije, a direktori će biti razriješeni", poručio je Hasanagić.
Zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju obavezao je sve obrazovne vlasti da do juna 2004. godine stvore uslove za otpočinjanje devetogodišnje osnovne škole. Ovu obavezu odmah je ispoštovalo preostalih pet kantona.
Kada je riječ o srednjim školama, u Ministartvu prosvjete i kulture RS navode da je i ove godine najveći interes bio za gimnaziju, medicinsku i ekonomsku srednju školu, koje su mahom popunjene već u junskom roku. Prve razrede 86 srednjih škola u RS ove godine pohađaće oko 15.039 učenika, od čega 12.077 u srednje stručne škole i tehničke škole i 2.962 učenika u gimnazije.
"Za ovu školsku godinu predviđen je nešto veći broj mjesta za upis u prve razrede srednje škole, od broja svršenih osnovaca, kako bi svi učenici koji su završili osnovno obrazovanje mogli biti upisani", navela je Golićeva.  Školskom zvonu, koje će najaviti početak nastave, najviše će se obradovati prvačići, a za njih će danas u većini škola u RS biti upriličeni svečani prijemi.
Ljubomir Starčević, direktor OŠ "Ivo Andrić " u Banjoj Luci, istakao je da su u ovoj školi izvršene sve pripreme za početak nove školske godine i dolazak nove generacije prvačića.

(Nezavisne novine)

Nastava u Sarajevu već počela

Danas jedino neće početi nastava u Sarajevskom kantonu.
U Kantonu Sarajevo nastava je počela u petak, osim u Tursko-bosanskom koledžu, u kojem školska godina počinje 18. septembra, te u Osnovnoj školi "Gazaz", koja s nastavom kreće danas.

Učenici u zapadnoj Hercegovini neće u školske klupe

Učenici osnovnih škola u Zapadnohercegovačkom kantonu u ponedjeljak, najvjerovatnije, neće u školske klupe. Štrajk je ponovo pokrenut jer kantonalna vlada nije ispoštovala dogovor od prije pola godine, prema kome je trebala uplaćivati zaostale doprinose za protekle godine te povećati plaće prosvjetara. Srednjoškolci će normalno na nastavu, iako je sindikat pokrenuo proceduru za štrajk. Zbog zahtjeva općina Vlada je donijela odluku da u školama po planu i programu na hrvatskom jeziku ni ove godine neće početi devetogodišnje obrazovanje. To se objašnjava nepostojanjem uvjeta za uvođenje novog obrazovnog sistema.

(FTV)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku