hamburger-icon

Kliker.info

Tužna godišnjica u Tuzli : Preživio Srebrenicu, ali nije tuzlansku Kapiju

Tužna godišnjica u Tuzli : Preživio Srebrenicu, ali nije tuzlansku Kapiju

25 Maja
22:33 2017

Tužna godišnjica u Tuzli. Na današnji dan 1995. godine ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske usmrtila je u Tuzli 71 osobu, najviše mladih, dok je preko 200 ljudi ranjeno. Ovaj zločin nad civilnim stanovništvom ostat će upamćen kao “Zločin na Kapiji”. Tuzlaci su danas ubijenim sugrađanima odali poštu i položili vijence.

Jednog sina Nure Alispahić iz Srebrenice ubili su Škropioni, drugi je uspio pobjeći u Tuzlu. Ali Admir Alispahić nije uspio preživjeti Kapiju. Nura je bila u Srebrenici i nakon mjesec saznala da je poginuo.

“Kad mi je poslao pismo njegov drug i rekao. Samo je rekao: Da je moja majka, ona bi mene spasila. Bio je jož živ tada. I umro je. Svako je svoje spašavo. On da je spašen, da je doša nama, možda bi ostao živ”, kaže Nura Alispahić.

Bivši general Republike Srpske Novak Đukić kao komadanat Taktičke grupe „Ozren“ osuđen je na 20 godina zatvora jer je naredio granatiranje Tuzle. Pobjegao je u Srbiju i nije odslužio kaznu. Njegova odbrana tražila je od Suda BiH ponovno suđenje koje je odbijeno. Roditelje ne pronalaze utjehu godinama. Sjećanja su jedino što imaju.

“Mislim ne možemo to nikako da podnesemo. Vjerovali smo u sudstvo. Više ne vjerujem ni u šta. Barem ja ne vjerujem”, poručuje Esma Slijepčević, roditelj.

“Moj sin Elvis bio je reprezentativac. Trebao je u junu te 1995.godine ići na Evropsko prvenstvo u stonom tenisu. Ali ubijen je 25. maja”, sjeća se Šemsudin Alagić, roditelj.

Hoće li pravda ikada biti zadovoljena? Hoće li je roditelji doživjeti?

“Među ovom grupom roditelja, čija su djeca ubijena na Kapiji, već je 30 posto koji su već umrli. I to ranom smrću. Veliki bol. Pitanje je za nas ostale koliko ćemo još uspjeti izdržati tu nepravdu, tu bol”, otkriva Hilmo Bučuk, roditelj.

“Nikada neće biti, niti je bila. Nikad. Ja sam oboljela za svojom djecom. Nikada niko nije došao da vidi kako sam i šta radim. Sama sam”, dodaje Nura Alispahić.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku