hamburger-icon

Kliker.info

Tuzla : Šesterostruki ubica iz Lipnice uskoro na slobodi ?!

Tuzla : Šesterostruki ubica iz Lipnice uskoro na slobodi ?!

31 Maja
20:41 2008
Od rezultata neuropsihijatrijskog vještačenja, kojem će biti podvrgnut ubica Tomislav Petrović, zavisit će i daljnji tok kriminalističkog i sudskog procesa protiv njega. Glavni kantonalni tužilac Šesenam Ćosić upozorio je da bi se, u slučaju da u konačnici bude utvrđena Petrovićeva neuračunljivost i psihičko oboljenje, moglo desiti da bude pušten na slobodu. Prema važećem zakonu, protiv psihičkih bolesnika ne može se voditi sudski spor, već se oni dodjeljuju u nadležnost centra za socijalni rad. S obzirom na to da u BiH nema institucije u koju bi mogli biti smješteni, psihički bolesnici, praktično, završavaju na slobodi.Iako su se o samoj hronologiji događaja prekjučer i jučer pojavljivale oprečne informacije,  tako da je bilo nejasno da li je ubica prvo pucao u autobusu ili u kućama, čini se da bi izjava supruge, kao i drugih svjedoka, mogla konačno riješiti i te dileme. Svjedoci, uglavnom članovi porodica ubijenih, koji su jučer govorili za "Dnevni avaz", potvrđuju da je masakr počeo u autobusu i da je Petrović prvo pucao u vozača Mursela Čolića, jedinu žrtvu koja je preživjela.
Tražio suprugu 
– Tomislav je, ustvari, tražio suprugu Maru, koja je, nakon ponovljenog maltretiranja,  napustila kuću. Krenuo je za njom prema autobusu i pucao u vozača, a zatim u troje putnika, Dragicu Markanović i supružnike Niku i Maru Petrović. Ubicina supruga Mara, kada je počela pucnjava, uspjela se udaljiti od autobusa i sakriti u kuću Marka Markanovića – govore stanovnici Lipnice.Da se Mara sklonila u njegovu kuću, potvrđuje i sam Marko Markanović. Kaže da je Mara bila izbezumljena i samo ponavljala: "Sve ih je pobio." Nekoliko trenutaka kasnije, u Markanovićevoj kući spas je potražio i ranjeni vozač Čolić, koji se oporavlja u UKC-u Tuzla.Shvativši da je supruga pobjegla od autobusa, ubica je krenuo da je traži po susjednim kućama. Ušao je u kuću Ive Markanovića, kojeg je ubio u kupatilu, a krvavi pohod nastavio je u domu Mije i Kaje Petrović.Petrović je, praktično, pucao na svakoga na koga je naišao. Prema jednoj verziji događaja, u trenutku dok se odvijala drama u autobusu, još jedna žena išla je prema stajalištu, ali je, kada je vidjela šta se događa, počela bježati. Petrović je pucao i za njom, ali je, nasreću, nije pogodio. Ubica je pucao na još jednog muškarca u Srednjoj Lipnici, nekoliko trenutaka prije hapšenja. Muškarca je spasilo samo to što je ubici nestalo municije.  Ovakvu veziju događaja u MUP-a TK nisu demantirali, ali je nisu mogli u potpunosti ni potvrditi.
Novi detalji
– Istaga je još u ranoj fazi. Praktično, iz minuta u minut saznaju se novi detalji o hronologiji događaja. Veliki broj službenika policije uključen je u istragu, uzimaju se izjave od brojnih svjedoka, tako da će se zvanična i precizna hronologija znati tek po okončanju istrage – kazao je portparol MUP-a TK Miralem Malkić. Zbog straha od eventualne osvete, u Lipnici su i dalje pisutne jake policijske snage. Nikakvih incidenata nije bilo, ali Malkić ističe da se "veoma pažljivo prati razvoj situacije".  (Kliker.info-avaz)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku