hamburger-icon

Kliker.info

Tuzla : Osnovana nova stranka – Socijaldemokrati BiH

Tuzla : Osnovana nova stranka – Socijaldemokrati BiH

07 Septembra
16:14 2019

U Tuzli je danas osnovana nova politička partija Socijaldemokrati (SD) BiH, kojom će naredne četiri godine predsjedavati Enver Bijedić, bivši predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla, javila je Onasa.

Kako je rečeno na osnivačkoj skupštini, stranka će djelovati u svim dijelovima BiH, a prema riječima Bijedića, razlikovat će se po tome što ne žele bezuspješno “kritikovati postojeću vlast koja ne donosi nikakve rezultate”.

“Imali smo mogućnost da poslušamo rukovodstvo SDP-a u Sarajevu ili da se priklonimo željama 50.000 ljudi koji su nama dali glasove na oktobarskim izborima i donijeli nam pobjedu. Odluka je teška, ali istovremeno i lagana te smo se odlučili za glasače i to na način da poslušamo njihove želje tokom predizborne kampanje, a koje želimo ispuniti – kazao je Bijedić.

Prema njegovim riječima, SD neće cijepati ljevicu, već će biti “inicijatori ujedinjenja ljevice u jednu veliku snažnu političku grupaciju koja treba promijeniti stanje u čitavoj državi”.

Dodao je i kako je će plan novog političkog subjekta biti ulazak u NATO i orijentacija ka Evropskoj uniji.

Još jedan od bivših članova SDP-a BiH, aktuelni načelnik Lukavca, Edin Delić, dio je novog političkog subjekta, ali i inicijator osnivanja SD-a.

“Imamo jasno profiliran politički program, svoje boje i simbole i stanovišta smo da nijedna politička partija ne smije podrediti interese države, ekonomije, zapošljavanja i mladih bilo kakvom ideološkom obrascu. Uhvatit ćemo se ukoštac svakom društvenom izazovu koji se pojavi ispred nas”, poručio je Delić.

U okviru osnivačke skupštine Socijaldemokrata BiH danas je izabran predsjednik, glavni i nadzorni odbor, a kako je istaknuto fokus djelovanja će biti volja birača, a ne pojedinaca. Prvi rezultati rada očekuju se već na lokalnim izborima sljedeće godine.

Stranka Socijaldemokrati BiH trenutno ima jednog državnog zastupnika, pet zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, jednog u Domu naroda Parlamenta FBiH, dva u Skupštini TK te skoro 30 općinskih vijećnika.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku