hamburger-icon

Kliker.info

Tužiteljstvo BiH će u najkraćem roku uputiti pravosudnim organima Velike Britanije zahtjev za izručenje Ejupa Ganića

Tužiteljstvo BiH će u najkraćem roku uputiti pravosudnim organima Velike Britanije zahtjev za izručenje Ejupa Ganića

02 Marta
15:01 2010

Tužiteljstvo BiH će, u najkraćem roku, uputiti pravosudnim organima Velike Britanije zahtjev za izručenje Ejupa Ganića i sve potrebne prateće dokumentacije o istrazi koja se vodi u Tužiteljstvu BiH, saopćeno je iz ove institucije. Tužiteljstvo BiH ističe da je isključivo ono nadležno za procesuiranje kaznenih djela ratnih zločine počinjenih u BiH, a za koje su osumnjičeni državljani BiH.Posebni odjel za ratne zločine radi na predmetu koji je u javnosti poznat kao Dobrovoljačka ulica, u kojem je donesena naredba o provođenju istrage, a u okviru koje je jedan od osumnjičenih i Ejup Ganić. Iz ovih razloga, pravosudnim vlastima Velike Britanije, kao i diplomatskom predstavništvu ove zemlje u BiH, bit će upućen zahtjev za izručenje Ejupa Ganića BiH na dalje procesuiranje, navedeno je u saopćenju.

Zbog hitnosti situacije, Tužiteljstvo BiH zatražit će i uključivanje drugih nadležnih pravosudnih institucija i institucija izvršene vlasti u BiH, prvenstveno Ministarstva pravde BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Interpola kao i Ministarstva vanjskih poslova BiH u ovaj slučaj. Postupke u kojima pravosudni organi Republike Srbije raspisuju tjeralice za državljanima BiH, smatramo kontraproduktivnim i takvi gestovi samo štete istragama koje vodi Tužiteljstvo BiH, zaključeno je u saopćenju. Ministrica pravde Srbije Snežana Malović izjavila je jučer da će u dansas nadležnim tijelima Velike Britanije biti upućena molba za ekstradiciju.Ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić jučer je ponovo zadržan u londonskom aerodromu te je i izveden pred suca na saslušanje, uz prisustvo naše veleposlanice u Velikoj Britaniji Jadranke Negotić. Pritvor mu je određen nakon saslušanja pred sucem u Londonu, trajat će do 29. marta i može izaći uz jamčevinu od 200.000 funti. Federalna TV doznaje da je riječ je o potpuno novom zahtjevu za ekstradiciju koji je uputila Srbija Velikoj Britaniji, u vezi sa slučajem Dobrovoljačka, nakon što su suspendirane ranije tjeralice.

Ministar sigurnosti BiH Bariša Čolak potvrdio je da je Ganić uhapšen na osnovu sasvim nove tjeralice koju je za njim raspisala Srbija i najavio da će Sudu u Velikoj Britaniji u što kraćem vremenskom roku poslati prijevod nedavno potpisanog Sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima koji su potpisale naša zemlja i Srbija. Na temelju tog sporazuma, Ganić bi trebao biti prebačen u BiH.Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da hapšenje Ejupa Ganića ima političku pozadinu kojom se pokazuje siledžijski odnos Srbije prema BiH.Predsjednik SDA Sulejman Tihić smatra da privođenje bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića u Londonu na osnovu potjernice iz Srbije zbog navodnih ratnih zločina nema pravnu pozadinu. S političkog aspekta, predsjednik SDA smatra da to također nije dobro, da je time Srbija nanijela štetu odnosima između dviju zemalja, jer je, suprotno postojećem sporazumu, aktivirala nekakav proces koji treba da se vodi u BiH. To će, također, doprinijeti pogoršanju unutrašnjih političkih odnosa u BiH, jer već postoje različiti komentari u vezi s tim hapšenjem, ocijenio je on. (Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku