hamburger-icon

Kliker.info

Tužioci traže potvrdu doživotne robije : Ni 25 godina od genocida ‘srebrenički krvnik’ nema konačnu presudu

Tužioci traže potvrdu doživotne robije : Ni 25 godina od genocida ‘srebrenički krvnik’ nema konačnu presudu

26 Augusta
15:33 2020
Tužioci su u srijedu pozvali suce UN-ovog tribunala da potvrde doživotnu robiju bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću zbog ratnih zločina, uključujući i genocid, dok je odbrana pozvala na oslobađajuću presudu ili ponovno suđenje.

Mladić (77), bio je zapovjednik snaga bosanskih Srba tokom bosanskog rata iz perioda 1992-95. godine, i sudsko vijeće je ustanovilo da je on odgovoran za nadzor nad ubistvom više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici u 1995.

– Srebrenica je bila Mladićeva operacija i sudsko vijeće je ispravno zaključilo da je on odgovoran za te zločine – izjavio je tužilac Laurel Baig, drugog i završnog dana žalbenog ročišta.

Mladić je mahao glavom, izražavajući neslaganje dok Baig govorio.

Sudsko vijeće proglasilo je Mladića odgovornim za kampanju etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata, ubistvo i teroriziranje civila u bosanskoj prijestonici Sarajevu tokom 43-mjesečne opsade, u okviru plana stvaranja “Velike Srbije” iz dijelova bivše Jugoslavije.

Mladić će imati priliku da govori deset minuta na kraju današnjeg ročišta.

– Sva nelegalna ubistva u Srebrenici desila su se van borbenih operacija i bila su za žaljenje, ali ona nisu povezana s gospodinom Mladićem – izjavio je predstavnik odbrane Branko Lukić tokom ročišta u utorak.

Ročište po žalbi održano je u sudu UN-a u Den Haagu, uspostavljenom da sasluša žalbe i vodi preostale slučajeve iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koji je zatvoren u 2017. Ročište je uživo emitirano video putem zbog pandemije COVID-19.

Žalbeno vijeće tek treba odrediti datum za objavu svoje odluke, najvjerovatnije u 2021. godini, prenosi Reuters.

Komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, general Ratko Mladić, koji je uvijek pokazivao prezir prema životima civila, još čeka konačnu presudu za genocid počinjen u Srebrenici, iako je od tog sistemskog pokolja Bošnjaka prošlo već 25 godina, navodi agencija dpa.

Mladiću je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u prvom stepenu izrekao doživotnu kaznu za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, ali žalbeni proces pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, osnovanom da dovrši slučajeve koji su ostali aktivni nakon zatvaranja sudova za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, tek je počeo.

Ali, kako se navodi u tekstu, sada rođaci njegovih žrtava strahuju da će ostarjeli general krhkog zdravlja umrijeti prije nego što se suoči s pravdom, prenosi Hina.

Rođen u Bosni, etničkom loncu koji je nekad bio primjer jugoslovenskog “bratstva i jedinstva”, Mladić (77) je bio nepoznati oficir sve do početka rata na području bivše države.

Ubistva, progoni, premlaćivanja, silovanja…

Godinu kasnije već je imenovan za zapovjednika snaga bosanskih Srba.

Vodio je nemilosrdnu kampanju protiv tada puno slabijih bošnjačkih i hrvatskih snaga, a Srbi su u jednom trenutku kontrolirali tri četvrtine Bosne i Hercegovine.

Njegove snage terorizirale su Bošnjake i Hrvate kad god je to bilo moguće.

Prvostepena presuda Haškog tribunala detaljno je iznijela zastrašujuće detalje o ubistvima, premlaćivanjima, silovanjima i drugim zločinima.

Mladić je dio njih lično naredio ili im svjedočio.

Njemača agencija dalje navodi kako ni tokom suđenja Mladić nije pokazao kajanje, naprotiv.

Unatoč tome što je bio vidno slabiji i povremeno nije bio u potpunosti koherentan, nastojao je biti jednako arogantan kao i za rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

“Želim da moji neprijatelji, a ima ih mnogo, crknu, jer sam ja još uvijek živ”, rekao je Mladić na početku suđenja prije osam godina.

‘Dobro veče, ja sam general Mladić’

Mladić je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini uživao u pokazivanju svoje moći pred kamerama, bilo to dizanjem tegova ili razmetanjem pred prestravljenim bošnjačkim zatvorenicima, netom prije nego što ih njegovi vojnici ubiti.

“Dobro veče, ja sam general Mladić”, snimljen je kako govori prestravljenim ženama i djeci koji su sjedili u autobusu i čekali progon iz njihovih domova u Srebrenici u julu 1995. godine.

Čak i dok im se obraćao, njegovi vojnici su izdvajali muškarce i pripremali ih za pogubljenje.

Najmlađi ubijeni imao je 14 godina.

Američki diplomat Christopher Hill opisao je Mladića brutalnim, arogantnim i taštim.

Hill je prepričao kako je, tokom pregovora koje je sazvao 1995. godine, bivši general zaklao svinju kako bi pokazao svoju brutalnost.

Krajem rata, kada je već bio pod optužbom Haškog tribunala, ali i pod zaštitom Slobodana Miloševića u Beogradu, nije se promijenio.

Bilo je izvještaja o njegovom sukobu s naoružanim britanskim komandosima dok je skijao s tjelohraniteljima blizu Sarajeva te o odlascima na nogometne utakmice u Beogradu.

Doživotni zatvor za bjegunca od pravde

Nakon pada Miloševića 2000. godine i rastućeg pritiska Zapada da Srbija preda optuženike ICTY-u, uključujući Mladića, povukao se iz javnosti.

Uhapšen je 26. maja 2011. godine u kući rođaka u Lazarevu na sjeveru Srbije.

Hapšenje, izručenje i početak suđenja godinu dana kasnije izazvalo je veliku pažnju u Srbiji i regiji.

Unatoč detaljnim i dobro dokumentiranim optužbama koje su se svaki dan vidjele na programima koji su pratili suđenje, Mladić je zadržao status branitelja srpske nacije, uloge koju su mu tokom jugoslavenskih ratova dodijelili mediji skloni Miloševiću.

Haški tribunal osudio je Mladića na doživotni zatvor 22. novembra 2017. godine za genocid počinjen u Srebrenici i druge zločine.

Njegova odbrana, ali i tužitelji žalili su se na presudu, potonji jer je Mladić oslobođen nekih optužbi.

Vojska i policija bosanskih Srba je u genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine ubila više od 8.000 muslimanskih muškaraca i mladića.

Žalbeni proces, koji sada vodi Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, odgođen je već tri puta od 22. marta, da bi napokon počeo u utorak.

Niz moždanih udara ‘srebreničkog krvnika’

Mladić bi se u srijedu trebao obratiti sudu u Hagu.

Pravomoćna presuda se ne očekuje prije 2021. godine.

S obzirom da je “srebrenički krvnik” Mladić već preživio niz moždanih udara i krhkog je zdravlja, mnoge rođaci žrtava strahuju da će on umrijeti prije nego što se okonča rasprava o njegovoj odgovornosti.

To se već jednom dogodilo, i to glavnom akteru u jugoslavenskim ratovima.

Slobodan Milošević preminuo je od srčanog udara u martu 2006. godine, mjesecima prije presude, pa je, pravno gledano, umro kao nevin čovjek.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

6 0 komentara

 1. Kašif
  Kašif 26 Augusta, 18:42

  “– Sva nelegalna ubistva u Srebrenici desila su se van borbenih operacija i bila su za žaljenje, ali ona nisu povezana s gospodinom Mladićem – izjavio je predstavnik odbrane Branko Lukić tokom ročišta u utorak.”

  Broj nelegalnih ubistava je mnogo veći tako da je osim srpske vojske ubijao još neko. Taj neko je srpski narod koji je preuzimajući na sebe odgovornost za genocid sam sebi potpisao presudu.

  Odgovori
 2. Hadzilovic
  Hadzilovic 26 Augusta, 20:31

  onaj mali pacov koji se skriva po rupama u carsiji i pravi se lud , ono djubre dino merlin vam je kriv za islamski terorizam , genocid i ubistva muslimana , izetbegovic i carsijski kriminalci su pobili vlastiti narod radi licnog profita . Ratko Mladic je nevin covek i heroj koji je stitio gradjane Jugoslavije i Sarajeva .

  Odgovori
 3. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 26 Augusta, 22:45

  Mladić (77), bio je zapovjednik snaga bosanskih Srba tokom bosanskog rata iz perioda 1992-95. godine, i sudsko vijeće je ustanovilo da je on odgovoran za nadzor nad ubistvom više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici u 1995.

  – Srebrenica je bila Mladićeva operacija i sudsko vijeće je ispravno zaključilo da je on odgovoran za te zločine – izjavio je tužilac Laurel Baig, drugog i završnog dana žalbenog ročišta.Sudsko vijeće proglasilo je Mladića odgovornim za kampanju etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata, ubistvo i teroriziranje civila u bosanskoj prijestonici Sarajevu tokom 43-mjesečne opsade, u okviru plana stvaranja “Velike Srbije” iz dijelova bivše JugoslavijeKomandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, general Ratko Mladić, koji je uvijek pokazivao prezir prema životima civila, još čeka konačnu presudu za genocid počinjen u Srebrenici, iako je od tog sistemskog pokolja Bošnjaka prošlo već 25 godina, navodi agencija dpa.

  Mladiću je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u prvom stepenu izrekao doživotnu kaznu za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, ali žalbeni proces pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, osnovanom da dovrši slučajeve koji su ostali aktivni nakon zatvaranja sudova za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, tek je počeo.

  Ali, kako se navodi u tekstu, sada rođaci njegovih žrtava strahuju da će ostarjeli general krhkog zdravlja umrijeti prije nego što se suoči s pravdom, prenosi Hina.

  Rođen u Bosni, etničkom loncu koji je nekad bio primjer jugoslovenskog “bratstva i jedinstva”, Mladić (77) je bio nepoznati oficir sve do početka rata na području bivše države.

  UBISTVA, PROGONI, PREMLAĆIVANJA, SILOVANJA…
  Godinu kasnije već je imenovan za zapovjednika snaga bosanskih Srba.

  Vodio je nemilosrdnu kampanju protiv tada puno slabijih bošnjačkih i hrvatskih snaga, a Srbi su u jednom trenutku kontrolirali tri četvrtine Bosne i Hercegovine.

  Njegove snage terorizirale su Bošnjake i Hrvate kad god je to bilo moguće.

  Prvostepena presuda Haškog tribunala detaljno je iznijela zastrašujuće detalje o ubistvima, premlaćivanjima, silovanjima i drugim zločinima.

  Mladić je dio njih lično naredio ili im svjedočio.

  Njemača agencija dalje navodi kako ni tokom suđenja Mladić nije pokazao kajanje, naprotiv.

  Unatoč tome što je bio vidno slabiji i povremeno nije bio u potpunosti koherentan, nastojao je biti jednako arogantan kao i za rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

  “Želim da moji neprijatelji, a ima ih mnogo, crknu, jer sam ja još uvijek živ”, rekao je Mladić na početku suđenja prije osam godina.

  ‘DOBRO VEČE, JA SAM GENERAL MLADIĆ’
  Mladić je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini uživao u pokazivanju svoje moći pred kamerama, bilo to dizanjem tegova ili razmetanjem pred prestravljenim bošnjačkim zatvorenicima, netom prije nego što ih njegovi vojnici ubiti.

  “Dobro veče, ja sam general Mladić”, snimljen je kako govori prestravljenim ženama i djeci koji su sjedili u autobusu i čekali progon iz njihovih domova u Srebrenici u julu 1995. godine.

  Čak i dok im se obraćao, njegovi vojnici su izdvajali muškarce i pripremali ih za pogubljenje.

  Najmlađi ubijeni imao je 14 godina.

  Američki diplomat Christopher Hill opisao je Mladića brutalnim, arogantnim i taštim.

  Hill je prepričao kako je, tokom pregovora koje je sazvao 1995. godine, bivši general zaklao svinju kako bi pokazao svoju brutalnost.

  Krajem rata, kada je već bio pod optužbom Haškog tribunala, ali i pod zaštitom Slobodana Miloševića u Beogradu, nije se promijenio.

  Bilo je izvještaja o njegovom sukobu s naoružanim britanskim komandosima dok je skijao s tjelohraniteljima blizu Sarajeva te o odlascima na nogometne utakmice u Beogradu.

  DOŽIVOTNI ZATVOR ZA BJEGUNCA OD PRAVDE
  Nakon pada Miloševića 2000. godine i rastućeg pritiska Zapada da Srbija preda optuženike ICTY-u, uključujući Mladića, povukao se iz javnosti.

  Uhapšen je 26. maja 2011. godine u kući rođaka u Lazarevu na sjeveru Srbije.

  Hapšenje, izručenje i početak suđenja godinu dana kasnije izazvalo je veliku pažnju u Srbiji i regiji.

  Unatoč detaljnim i dobro dokumentiranim optužbama koje su se svaki dan vidjele na programima koji su pratili suđenje, Mladić je zadržao status branitelja srpske nacije, uloge koju su mu tokom jugoslavenskih ratova dodijelili mediji skloni Miloševiću.

  Haški tribunal osudio je Mladića na doživotni zatvor 22. novembra 2017. godine za genocid počinjen u Srebrenici i druge zločine.

  Njegova odbrana, ali i tužitelji žalili su se na presudu, potonji jer je Mladić oslobođen nekih optužbi.

  Vojska i policija bosanskih Srba je u genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine ubila više od 8.000 muslimanskih muškaraca i mladića.

  Žalbeni proces, koji sada vodi Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, odgođen je već tri puta od 22. marta, da bi napokon počeo u utorak.

  NIZ MOŽDANIH UDARA ‘SREBRENIČKOG KRVNIKA’
  Mladić bi se u srijedu trebao obratiti sudu u Hagu.

  Pravomoćna presuda se ne očekuje prije 2021. godine.

  S obzirom da je “srebrenički krvnik” Mladić već preživio niz moždanih udara i krhkog je zdravlja, mnoge rođaci žrtava strahuju da će on umrijeti prije nego što se okonča rasprava o njegovoj odgovornosti.

  To se već jednom dogodilo, i to glavnom akteru u jugoslavenskim ratovima.

  Slobodan Milošević preminuo je od srčanog udara u martu 2006. godine, mjesecima prije presude, pa je, pravno gledano, umro kao nevin čovjek.

  (Kliker.info-agencije)

  Odgovori
  • Armin
   Armin 27 Augusta, 05:02

   ne pocinje prica sa Mladicem nego sa muslimanskim kriminalcima zlocincima iz carsije , a i danas se vidi i zna da nije Ratko Mladic izvrsio agresiju niti ubio nikoga vec su agresiju zapoceli kriminalci iz carsije siledzijer muslimani , muslimani su napali i ubili nevinog coveka saudijskog novinara Kasogija u turskoj ambasadi pa ga je Ratko mladic morao braniti , a jel ti to malo farbas okolinu i siris laznu istinu uz pomoc Klintona pedofila , djubreta iz saudijske carsije izetbegovica i njegovih partnera Vajnstajna i Epstajna .

   Odgovori
 4. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 27 Augusta, 16:24

  SMJESAN SI COVJECE I KO ZNA KOLIKO PUTA SI DO SADA PROMJENIO SVOJE IME, IAKO ZNAM DA SI OKORJELI CETNIK I VELIKI LAZOV. MORAM TI DATI NAZIV ‘PARADOKSANI COVJEK’ JER SVE STO SI DO SADA PISAO DA SU CINILI BOSNJACI, TO CINE SRBI I NE VRIJEDI DA UBJEDJUJES LJUDE KADA SVAKO ZNA DA SU SRBI IZVRSILI AGRESIJU NA BiH I IZVRSILI GENOCID NAD BOSNJACIMA I IZVRSILI TERORIZAM NAD BOSNJACIMA, PALECI ZIVE LJUDE U ZATVORENIM PROSTORIJAMA I MUCENJE I SILOVANJE NEVINIH LJUDI.

  Odgovori
  • Esad Kurspahic
   Esad Kurspahic 31 Augusta, 20:01

   ti ne znas sta je istina i ni ne mozes da vidis niti cujes istinu jer si isprogramiran da budes slepac dozivotno i da ne znas da koristis mozak , carsijski teroristi muslimanski kriminalci su ti oprali mozak , u zadnjih 20 godina celi svet je svedok islamskih zlocina , agresije i silovanja zena i dece po Evropi i svetu . U Bosni vam je danas glavni islamski hadzija saudijski silovatelj i robovlasnik koji od saudijskog arapskog naroda pljacka naftu , zemlju , zlato sada pljacka i Bosnu i siluje bosansku decu u svojim privatnim haremima u celom svetu i po Sarajevu .

   Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku