hamburger-icon

Kliker.info

Tužilaštvo BiH : Zbog zločina u Dretelju podignuta optužnica protiv četiri bivša pripadnika HOS-a

Tužilaštvo BiH : Zbog zločina u Dretelju podignuta optužnica protiv četiri bivša pripadnika HOS-a

09 Marta
15:18 2016

dretelj (1)Četiri osobe, nekadašnji pripadnici HOS-a, optuženi su za zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Čapljine i logora Dretelj. Tužitelj i šef Odsjeka u Posebnom odjelu za ratne zločine podigao je optužnicu kojom su obuhvaćeni optuženi:

1.Hrstić Miroslav, rođen 16.08.1949. godine u Ljubuškom, nastanjen u Ljubuškom, državljanin BiH i R Hrvatske.

2.Medić Ivan, rođen 31.05.1952. godine u Ljubuškom, nastanjen u Ljubuškom, državljanin BiH i R Hrvatske.

3.Nogolica Miljenko, zv.“Mile“, rođen 16.03.1962. godine u Trebinju, nastanjen u Čapljini, državljanin BiH i R Hrvatske.

4.Rajič Tonćo, rođen 22.07.1971. godine u Mostaru, nastanjen u Mostaru, državljanin BiH i R Hrvatske.

 

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u proljeće i ljeto 1992. godine, u svojstvu zapovjednika i pripadnika HOS-a i HVO-a, na području Čapljine, postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i počinili ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti, lokalnom stanovništvu sa područja Čapljine, kao i zatočenicima u logoru Dretelj.

U optužnici se navodi, da su optuženi osobno, kao i sa drugim pripadnicima HOS-a i HVO-a, sudjelovali u mučenju, premlaćivanju, pljačkanju civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na području Čapljine, njihovom odvođenju u logor Dretelj, kao i silovanju i seksualnom zlostavljanju žena srpske nacionalnosti na izrazito ponižavajuće načine. Optuženi se terete za mučenje i nanošenje teških tjelesnih ozlijeda žrtvama, te nanošenje fizičkih i psihičkih ozlijeda žrtvama od koji i danas osjećaju posljedice.

Zločini navedeni u optužnici, kao i drugi počinjeni zločini, utjecali su na progon i iseljavanje civilnog stanovništva srpske nacionalnosti sa područja Čapljine i doline Neretve, koje se do danas nije vratilo na svoja ognjišta i živi u raseljenju diljem BiH, regiona i svijeta. Četvorica optuženih terete se za kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku