hamburger-icon

Kliker.info

Tužilaštvo BiH zatražilo produženje pritvora, Radončić: Ovo je politički motivisana optužnica

Tužilaštvo BiH zatražilo produženje pritvora, Radončić: Ovo je politički motivisana optužnica

16 Februara
15:44 2016

kratkica3Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je danas produženje pritvora za Fahrudina Radončića koji se, prema potvrđenoj optužnici, tereti za krivično djelo ometanje rada pravosuđa, a kojem je prethodno određen jednomjesečni pritvor.

užilaštvo također traži produženje mjera zabrane za drugooptuženog Bakira Dautbašića i trećeoptuženu Bilsenu Šahman, s tim da su mjere koje se odnose na njih ublažene.

Tužilac Božo Mihajlović rekao je da postoji bojazan da bi Radončić mogao utjecati na svjedoke u predmetu koji Tužilaštvo BiH vodi protiv njega, a vezano za ubistvo Ramiza Delalića Ćele.

Tužilaštvo vjeruje da Radončić nakon podizanja optužnice ima i veći motiv da utječe na svjedoke i time ometa rad pravosuđa. Tužilac Mihajlović je naglasio da Tužilaštvo posjeduje dokaze kako je optuženi Radončić već pokušao utjecati na svjedoke vezano za istragu koju Tužilaštvo BiH vodi protiv Radončića u slučaju ubistva Ramiza Delalića Ćele. Ti dokazi prikupljeni su prisluškivanjem razgovora Bakira Dautbašića i Almira Bašića i iz njih se vidi pokušaj utjecaja na svjedočenje osoba koje se sada nalaze u KPD Zenica.

Tužilaštvo smatra da Radončić ima autoritativni položaj u odnosu na suoptužene, kao i u odnosu na Dnevni avaz, te da bi na taj način mogao utjecati na dalji tok istrage. Također smatraju da su ispunjeni svi zakonski uvjeti za produžavanje pritvora.U svom obraćanju Sudu BiH Fahrudin Radončić je rekao kako je nedopustivo da se u optužnici nacionalnost “Bošnjak” piše malim slovom jer se radi o njegovom pravu na nacionalnu pripadnost.

On je inzistirao da nije “bošnjak” već “Bošnjak” sa velikim “B” te je zatražio da se taj dio ispravi.Tužitelj Božo Mihajlović je objasnio da je posrijedi štamparska greška, koja će biti ispravljena.

Nakon što je tužilac Božo Mihajlović obrazložio prijedlog za određivanje pritvora, i to da kod Radončića postoji bojazan da će ponoviti krivično djelo, te da će utjecati ili zastrašivati svjedoke, odbrana se tome žestoko usprotivila.Između ostalog, Asim Crnalić, advokat Fahrudina Radončića, kazao je da je sam prijedlog pritvora izvučen iz komunikacije koju je Radončić vodio, a koju je Tužilaštvo protumačilo kako je željelo. Zbog toga je predložio Sudu da se Radončiću ukine pritvor, a ukoliko već moraju, onda da se izreknu mjere zabrane.

Dalje je Radončić naveo da je ovo politički montiran proces protiv njega, koji je počeo još 2009. godine, te da Tužilaštvo BiH vrši pritisak na njega, a ne on na Tužilaštvo BiH.

– Ovo je politički motivisana optužnica. Cilj je da se promijeni legalna izborna volja Bošnjaka. Zašto to smeta nekome, vrijeme će pokazati. Mene su optuživali 2009. godine da sa Keljmendijem želim ubiti Bakira Hadžiomerovića. Nakon toga je preko 100.000 KM novca potrošeno na čuvanje Hadžiomerovića. Potom je 2010. godine SDA izdala saopćenje sa logom da sam ja nalogodavac Zike Turkovića.

Sadik Ahmetović je 2012. godine dao izjavu u predmetu “Lutka”, koja je objavljena u “Oslobođenju” pod naslovom “Ima elemenata za privođenje Radončića”. Također, napominjem, da me Tužilaštvo BiH proglasilo nepostojećom ličnošću iako su me tada kao ministra sigurnosti čuvala 24 čovjeka Agencije za koordinaciju policijskih tijela BiH, te nisam saslušan u vezi sa optužnicom protiv Nasera Keljmendija, iako sam tamo naveden kao supočinilac i iako je EULEX godinu i po tražio od mene izjavu – kazao je Radončić.

Radončić je kazao da nema motiv da se bavi ubistvom Ramiza Delalića Ćele niti da utiče na svjedokinju Azru Sarić jer ga nije u svom iskazu nikada ni pomenula, te je dodao da Sarić nikada nije vidio u svom životu.

On je naveo da je indikativno da se proces protiv Bakira Dautbašića pokreće kada je trebao biti imenovan za ministra saobraćaja i komunikacija, a opšte je poznato da je u toj instituciji, prema njegovim riječima, počinjen kriminal.

– Ne mogu zanemariti činjenicu ni da mi je Zijad Turković iz zatvora poslao pismo s porukom “Bašum sagosum Arkane. Ideš u zatvor”. Nakon toga sam uhapšen i pritvoren. Potom su objavljeni transkripti mojih razgovora u medijima prije nego na ročištu, te sam politički prozvan. Ne može se zanemariti ni po drugi put upad SIPA-e u prostorije “Avaza” i pritisak na slobodu govora, kazao je Radončić.

On je naglasio i da je Bilsena Šahman uhapšena i to kada je trebala biti imenovana za direktoricu “Apoteka Sarajevo”, a poznato je da i tamo postoje kriminalne radnje.Dalje je naveo da je također poznato kako Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, ne može biti po treći put izabran za člana Predsjedništva, te da nekom očigledno smeta jer bi to mogao biti on.

– 2018. idu lokalni izbori, i opet se pominje Keljemendi i vrši pritisak na mene. Ovo je pokušaj da se ja uklonim kao kandidat za člana Predsjedništva BiH preko nekredibilnih svjedoka koje Tužilaštvo BiH nije testiralo na droge niti je uradilo alkotest. Cilj je da se spriječi moja kandidatura, kako bi se sklonio pojasnio je Radončić motive njegovog hapšenja.

Kada je u pitanju imenovanje ambasadorice u Sloveniji, Radončić je kazao da je imenovanje diskreciono pravo članova Predsjedništva BiH.

– Ambasadoricu nisam ni uspio formalno oredložiti, niti sam upoznao ni nju niti njenog supruga. Za koga, gdje i od koga da ja tražim uslugu? To je ludost, nikakva meni usluga ne treba. Jesam li ja njima išta tražio? Kakva je to trgovina utjecajem. Ne vršim ja pritisak na Tužilaštvo BiH. Ja se osjećam žrtvom mobinga pojedinaca iz Tužilaštva BiH. Ovo je politički montiran proces, a kome smeta predstavnik legalno izabran voljom naroda, vrijeme će pokazati, kazao je Radončić.

Radončić je dodao da se njegovim hapšenjem žele discplinirati mediji koji objavljuju kriminalne radnje pojedinaca, te oni koji iznose svoje mišljenje javno, kao i da se želi poslati poruka Miloradu Dodiku.Lider SBB-a je napomenuo da je on zaustavio proteste “Zelenih beretki“ nakon njegovog hapšenja, da ne bi bilo pritisaka na rad Tužilaštva i Suda BiH.

– Poznato je da sam ja kao ministar sigurnosti čuvao dignitet Suda i Tužilaštva BiH, da bi radili bez pritisaka, a to je poznato i predsjednici Suda BiH i glavnom tužiocu Tužilaštva BiH. Kao lider SBB-a tražio sam i da se tužioci i sudije i njohove porodice fizički zaštite, istakao je Radončić.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku