hamburger-icon

Kliker.info

Tužilaštvo BiH : U Minhenu uhapšen Milorad Obradović zbog ratnih zločina u Prijedoru

Tužilaštvo BiH : U Minhenu uhapšen Milorad Obradović zbog ratnih zločina u Prijedoru

08 Januara
16:02 2018

Postupajući na temelju međunarodne potjernice raspisane na zahtjev Tužilaštva  BiH, policijski organi SR Njemačke, na području Minhena, identifikovali  su i lišili slobode osumnjičenog Obradović Milorada zv.“Stiven“ rođenog 06.1.1967. godine u Prijedoru.

Osumnjičeni Milorad Obradović je pod istragom Tužilaštva BiH  i osumnjičen je da je u mjesecu julu 1992. godine učestvovao u nezakonitom lišenju slobode oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, općina Prijedor, koju su nakon toga sprovedeni u zarobljeništvo te strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe-Ljubija.

Također, osumnjičeni se tereti da je lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja na stadionu  F.K. Rudar, ubio tri civila bošnjačke nacionalnosti.

Pravosudni organi Njemačke već su pokrenuli  ekstradicionu proceduru za izručenje osumnjičenog i u narednom periodu očekuje se njegovo izručenje pravosuđu BiH, radi procesuiranja za navedeni ratni zločin.

Pravosuđe BiH, za navedenim osumnjičenim je tragalo više mjeseci, a postojala su operativna saznanja, da se nalazi u inostranstvu. U okviru istog predmeta, jedan osumnjičeni nedavno je lišen slobode na području Crne Gore.

Zbog navedenog ratnog zločina, u Tužilaštvu BiH i Sudu BiH, vodi se postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i dr.

Tužilaštvo BiH, skupa sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regiona i diljem svijeta, poduzima aktivnosti na lociranju, lišenju slobode i izručenju Bosni i Hercegovini, osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u inozemstvu.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku