hamburger-icon

Kliker.info

Tužilaštvo BiH : Ratni komandant Armije RBiH Enver Buza optužen za zločine nad Hrvatima u Uzdolu

Tužilaštvo BiH : Ratni komandant Armije RBiH Enver Buza optužen za zločine nad Hrvatima u Uzdolu

09 Augusta
15:31 2016

enver buzaTužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Envera Buze za ratne zločine nad žrtvama hrvatske nacionalnosti u Uzdolu, u općini Prozor-Rama.Optuženi se tereti da je, 1993. godine, u svojstvu komandanta  i oficira Samostalnog bataljona Prozor Armije RBiH, lično zapovijedao i učestvovao u napadu na selo Uzdol i zaseoke Križe, Zelenike i Raiči, nastanjene civilima hrvatske nacionalnosti.

U napadu su, navode tužioci, na izuzetno surov i svirep način, pripadnici Armije BiH ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo djece, žena, staraca i nepokretnih osoba. Najmlađa žrtva bio je desetogodišnji dječak, a najstarija, starica od 87 godina.Prema nalazima obdukcije i prikupljenim dokazima, žrtve su ubijane vatrenim oružjem i korištenjem hladnog oružja i oruđa.

Stotine dokaza i svjedoka

Nakon počinjenog zločina u Uzdolu, informacije o masakru objavljene su u medijima, a tadašnji specijalni predstavnik UN-a zatražio je od vlasti BiH informaciju o zločinu i istrazi.

Optuženi se tereti da je bio prisutan na terenu za vrijeme provođenja akcije i u neposrednoj blizini mjesta gdje su počinjena ubistva, kao i da je od organa sigurnosti Armije RBiH dobio informacije o počinjenim zločinima i razmjerama zločina, te ništa nije poduzeo kako bi proveo istragu, a počinitelje zločina kojima je bio nadređeni, procesuirao i kaznio.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.Uz optužnicu, priloženo je više stotina materijalnih dokaza, a predlaže se pozivanje oko 100 svjedoka i vještaka.Optužnica će, zajedno sa dokaznim materijalom, biti proslijeđena Sudu BiH, saopšteno  je iz Tužilaštva BiH.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku