hamburger-icon

Kliker.info

Tužilaštvo BiH potvrdilo : Upućen poziv Miloradu Dodiku za saslušanje

Tužilaštvo BiH potvrdilo : Upućen poziv Miloradu Dodiku za saslušanje

26 Septembra
15:24 2016

dodododik1231

Miloradu Dodiku, aktuelnom predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), upućen je poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom u tom entitetu.Potvrđeno je to agenciji Fena iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine na upit u vezi sa aktivnostima u predmetu koji se odnosi na neizvršavanje Odluke Ustavnog suda BiH.

Tužilaštvo BiH je danas saopćilo kako se u vezi s tim prikuplja određena dokumentacija te da će određene osobe biti pozvane u tu instituciju.

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine formiran je predmet u kojem se već oko 20 dana provode određene aktivnosti u vezi s neizvršavanjem odluke Ustavnog suda BiH, saopćeno je iz te institucije.

U saopćenju za javnost navode da prikupljaju određenu dokumentaciju i da će određene osobe biti pozvane u tužilaštvo.

“Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović izdao je obavezujuće uputstvo u kojem je odredio tim koji radi na navedenom predmetu. Ovim uputstvom predmet je označen kao prioritetan i postupajućem tužiocu bit će osigurani svi potrebni tužilački resursi za efikasan rad na predmetu”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Dodali su da će ta institucija u narednom periodu postupati u skladu sa zakonom i da u interesu predmeta ne mogu davati više informacija za javnost.

Ustavni sud BiH zabranio je održavanje referenduma u RS povodom njegove odluke da je 9. januar, kao Dan Republike – neustavan.

Ignorisanje odluke Ustavnog suda BiH je krivično djelo za šta je, po Krivičnom zakonu BiH, zaprijećena kazna zatvora do pet godina.

Ustavni sud BiH razmatrat će neizvršenje odluke o neustavnosti referenduma na sjednici 30. septembra, javlja Klix.ba.

Referendum u RS-u

U bh. entitetu Republika Srpska održan je referendum o devetom januaru, danu tog bh. entiteta, iako je Ustavni sud BiH svojim odlukama referendum proglasio neustavnim i zabranio njegovo održavanje.

Republička izborna Komsija za sprovođenje referenduma u bh. entitetu Republika Srpska objavila je u ponedjeljak preliminarne rezultate glasanja u nedjelju.

“Od ukupno 1.219.399 građana RS-a koji imaju biračko pravo, glasalo je 680.116 glasača, odnosno 55,77 posto”, kazao je na konferenciji za medije u Banjoj Luci Siniša Karan, predsjednik Komisije.

“Na referendumsko pitanje ‘Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS-a?’ odgovor ‘Da’ dalo je 99,81 od ukupnoj broja upisanih glasača, a odgovor ‘Ne’ dalo je 0,19 posto od toga broja”, rekao je on.

Karan je kazao da je bilo organizirano 1.885 glasačkih mjesta, a u inostranstvu 27 glasačkih mjesta.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku