hamburger-icon

Kliker.info

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice

22 Oktobra
16:31 2020

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnica protiv direktora i rukovodioca Odsjeka i Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH Osmana Mehmedagića (1962.) i Muhameda Pekića (1991.).

Oni se terete se za zlopuporabu položaja ili ovlasti iz članka 220. KZ BiH. Radi se o slučaju izuzimanja snimka sa videonadzora u jednoj poslovnici BH Pošte u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

“Optuženi se terete da su, tokom mjesecaavgusta 2020. godine, zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Kako se dodaje, vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

“Tužilaštvo BiH sukladno sa člankom 126a. stavak 1. točke a) b) i c) ZKP BiH, uputilo je prijedlog da se za optužene Mehmedagića i Pekića, izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i uposlenika OSA i zabrana kontakta sa uposlenicima OSA BiH, kako bi se postupak mogao neometano voditi”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Optužnica protiv Mehmedagića, zvanog Osmica i Pekića je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine. 

(Kliker.info-Radio Sarajevo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku