hamburger-icon

Kliker.info

Tužilaštvo BiH: Petorica osumnjičenih za ratne zločine lišeni slobode na području Hercegovine

Tužilaštvo BiH: Petorica osumnjičenih za ratne zločine lišeni slobode na području Hercegovine

01 Februara
15:19 2016

sipaPo nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e, na području Ljubuškog, Širokog Brijega, Čapljine i Mostara slobode su lišili pet lica osumnjičenih za ratne zločine.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da su slobode lišeni osumnjičeni Miroslav Hrstić (1949) iz Ljubuškog, Ivan Medić (1952) iz Ljubuškog, Miljenko Nogolice (1962) iz Čapljine, Jadranko Martinović (1968) iz Širokog Brijega i Tonće Rajič (1971) iz Mostara.

Lica lišena slobode su pod istragom i osumnjičena su da su u svojstvu pripadnika HVO-a i HOS-a, u logoru Dretelj na području općine Čapljina 1992. godine, vršili hapšenje, premlaćivanje, mučenje i pljačkanje imovine stanovništva, dok se trojica osumnjičenih terete i za silovanje ženskih osoba srpske nacionalnosti, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Navedeni osumnjičeni terete se da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačke c), e) i f) u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 21. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati Tužilaštvu BiH, gdje će ih postupajući tužilac ispitati u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjere zabrane u skladu sa zakonom.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku