hamburger-icon

Kliker.info

Tužilac Alan Tieger: Nesumnjivo je izvršen genocid, a Radovan Karadžić je lažov i mafijaš

Tužilac Alan Tieger: Nesumnjivo je izvršen genocid, a Radovan Karadžić je lažov i mafijaš

29 Septembra
16:58 2014

karakara66Nesumnjivo je izvršen genocid, a Karadžić je lažov i mafijaš, rekao je tužilac na početku iznošenja završne riječi na suđenju nekadašnjem predsjedniku RS-a.Tužilac Alan Tieger je na početku završne riječi pred Haškim tribunalom okarakterizirao kao lažova i mafijaša bivšeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića, optuženog za genocid i druge zločine u BiH, javljaju mediji.”Karadžić nije građevinski inspektor. On nije govorio: ‘Ovo nije pogodno tlo za gradnju’. On je mafijaš, koji je govorio: ‘Nemoj graditi ili ću biti prisiljen da to srušim’. Znao je koju će silu koristiti”, istaknuo je tužilac Tieger, govoreći o genocidnoj namjeri optuženog.

Tužilaštvo je na početku iznošenja završne riječi navelo kako Karadžićeva odbrana svu odgovornost pokušava da svali na paravojne snage: “Muslimani su bili loše tretirani, ne samo od strane Arkanovaca i Bijelih orlova, već i od strane srpske policije. Muslimani su hapšeni, odvođeni u logore, a za to nisu odgovorne samo paravojne snage”.Tužilac je objasnio da je u BiH nedvosmisleno izvršen genocid, jer je bilo sve proračunato i isplanirano.

“U ovom slučaju nesumnjivo je da je genocid masovno izvršen. Dokazi su toliki da je to očigledno. Ljudi su masovno ubijani, uništavani su im domovi, religijski objekti… to su sve nedvosmisleni dokazi da je ta zajednica namjerno uništavana”, istaknuo je tužilac.”Stotine svjedoka i dokaza je potvrdilo politiku etničkog čišćenja, kojoj je Karadžić bio pokretačka snaga… On je bio lažljivac za međunarodne predstavnike, koji je iznosio lažne priče u sudnici”, rekao je tužilac Tieger.

On je opisao pojedinačne primjere stradanja – u Sarajevu od snajpera, pogubljenja u Srebrenici i ubistava zatvorenika u logorima u Prijedoru.Govoreći o zločinima u Prijedoru, tužilac je opisao užasne uvjete koji su vladali u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.Tužilac se osvrnuo i na Zvornik kao primjer brutalnog preuzimanja vlasti, gdje su civili hapšeni, zlostavljani i ubijani.

Predviđeno je da tužilac završnu riječ iznosi deset sati. Karadžić se brani sam i njegova obrana uslijedit će u srijedu.Poslije iznošenja završnih riječi, obje strane u postupku imat će priliku da iznesu replike i opovrgavajuće argumente. Zatim će sudije vijećati o presudi i kazni.Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u BiH, od 1992. do 1995. godine.Karadžić je, pošto je uhapšen u Srbiji, prebačen u pritvor Haškog tribunala 30. jula 2008. godine. Suđenje mu je počelo 26. oktobra 2009. godine.Tužilaštvo je iznošenje dokaza okončalo 25. maja 2012. godine, poslije svjedočenja 195 svjedoka. (Kliker.info-BIRN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku