hamburger-icon

Kliker.info

Turski predsjednik Erdogan za albansku televiziju “Top Channel”: Ne smije se dozvoliti preslikavanje krize sa Bliskog istoka na zemlje Balkana

Turski predsjednik Erdogan za albansku televiziju “Top Channel”: Ne smije se dozvoliti preslikavanje krize sa Bliskog istoka na zemlje Balkana

21 Juna
04:32 2017

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako se ne smije dozvoliti krugovima koji žele bliskoistočne krize i podjele preslikati i na Balkan i da se mora poštovati suverenitet i teritorijalna cjelovitost svake balkanske zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

U intervjuu za albansku televiziju “Top Channel”, turski predsjednik Erdogan je izrazio nadu da će predstojeći parlamentarni izbori u Albaniji donijeti početak nove ere razvoja i prosperiteta te zemlje.

Ističući kako Turska sa Albanijom gaji jedinstvene bilateralne odnose koji se temelje na dubokim historijskim, kulturnim i drugim vezama, Erdogan je kazao kako postoji obostrana odlučnost da se ti odnosi i zajedništvo nastave i u budućnosti.

Ukazujući na multikulturalnost i multirelikonfesionalnost Albanije, Erdogan je kazao kako to bogatstvo treba čuvati i kako se ne smije dozvoliti prostor krugovima koji žele sijati podjele i svađe u toj zemlji.

“Želimo u budućnosti vidjeti dosta bolju i prisniju saradnju između novoizabranog predsjednika i premijera Albanije jer nesuglasice između njih ništa dobrog zemlji ne mogu donijeti. Uvjeren sam da će i nakon predstojećih izbora jedinstvo u Albaniji biti dodatno ojačano“, kazao je Erdogan.

Naglasivši da je Turska spremna Albaniji pružiti svaku vrstu političke, vojne, ekonomske i druge pomoći, Erdogan je kazao kako je Albanija važan faktor sigurnosti i stabilnosti na Balkanu.

Na upit da li Albance vidi kao dobre potencijalne investitore, Erdogan je kazao da se sve u životu ne može gledati isključivo kroz prizmu ekonomije, a posebno ne kada je riječ o Albaniji i susjednim balkanskim zemljama sa kojima Turska dijeli pet stoljeća zajedničke historije i mnoge kulturno-historijske i porodične veze.

“Nije to slučaj samo sa Albanijom, već i u Makedoniji, Bosni i Hercegovini ili Srbiji možete vidjeti mnoge tragove tih veza. Mi ne želimo da se te veze prekidaju, želimo ih očuvati i ojačati. Sve te zemlje treba da budu dovoljno jake da lako stoje na svojim nogama i razvijaju se“, poručio je Erdogan.

Na upit da komentira ideje nekih krugova o ujedinjavanju Albanije, Makedonije i Kosova u neku vrstu velike Albanije, turski predsjednik Erdogan je kazao kako su to loše i neprihvatljive ideje jer Turska glasno zagovara poštivanje suvereniteta i cjelovitosti zemlja na Balkanu.

“To su loše stvari. Eto, vidite šta se dešava na Bliskom istoku, u Iraku, u Siriji… Ne želimo da se takve krize događaju na Balkanu. Postoje oni koji za Balkan pokušavaju skrojiti takve planove, ali im ne smijemo dopustiti to. Mi zagovaramo poštivanje suvereniteta i cjelovitosti država i to se mora shvatiti. Zato se takve igre više ne smiju igrati ovdje u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Srbiji. Sve te zemlje treba da nastave svoj put kojim idu“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan dalje je kazao kako se različitosti u svakoj zemlji i društvu moraju prepoznati i iskoristiti kao bogatstvo, te je dodao da takvo shvatanje stvari može pomoći Albaniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i drugim zemljama koje imaju to bogatstvo.

Na upit novinara da prokomentira navode nekih krugova da otvoreno podržava neke političke stranke u zemljama regije, turski predsjednik i čelnik turske vladajuće AK Partije Erdogan je kazao da je veoma podlo iznositi takve tvrdnje jer se Turska nikada nije,niti će diektno uplitati u političke utrke u zemljama na Balkanu.

“Mogu postojati stranke koje dijele naš pogled na svijet, ali to je druga stvar. Isto to važi i za cijelu Evropu. Ustaljena je stvar da evropske političke stranke razmjenjuju mišljenja i ideje sa strankama u zemljama Balkana. Naravno da ima na Balkanu partija koje žele da uče iz našeg političkog djelovanja i iskustva. Mi im naravno možemo pružiti tu vrstu podrške u idejama i mišljenjima. Niko ne treba da se uznemirava zbog razmjene iskustava, ali Turska nikada nije direktno ulazila u političke utrke u tim zemljama. Dakle, u međunarodnom smislu možemo slobodno razmjenjivati i iskustva i savjetovati se sa onima koji to žele, ali mislimo da je ispravno da se ne uplićemo direktno na političke scene u tim zemljama“, pojasnio je Erdogan.

Osvrnuvši se i na situaciju u Turskoj, Erdogan je kazao kako je ta zemlja uspjela da prošle godine spriječi pokušaj vojnog udara kojeg je izvela teroristička organizacija FETO, a zatim nastavila svoj put razvoja.

“Trenutno je bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika iznad 11.000 dolara i nastavlja trend rasta. Posebno je važno da je Turska u prvom kvartalu ove godine zabilježila ekonomski rast od pet posto. Znate da smo po tome treći u svijetu bili, odmah iza Kine i Indije“, kazao je Erdogan.

Erdogan je naglasio važnost nastavka odlučne borbe protiv terorističke organizacije FETO u Turskoj i svim zemljama u kojima ta organizacija djeluje.

“Turska sve zemlje upozorava na prijetnju koju teroristi FETO-a predstavljaju. Zamolio bih i drage Albance da nipošto ne šalju djecu u škole koje su povezane sa tom organizacijom“m poručio je Erdogan.

Ističući kako je isto tražio i od albanskih premijera i predsjednika, Erdogan je kazao da u saradnji albanskog Ministarstva obrazovanja i turske Maarif fondacije neće biti dozvoljeno da djeca budu žrtve terorističke mreže FETO.

“FETO je prijetnja za Albaniju i sve druge zemlje. Posebno naglašavam da je prijetnja tim veća jer je riječ o maloj zemlji sa malom populacijom. Zato što ti teroristi privuku najkvalitetniju djecu iz uglednih porodica, odgajaju ih u svojim školama, a potom ih infiltriraju u sve javne institucije i sutra to može biti prijetnja za Albaniju, baš kao što se desilo i u Turskoj. Zato im se ne smije pružiti šansa za to“, zaključio je Erdogan.

Podsjetivši da je tokom neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turskoj poginulo 249, a ranjene 2.193 osobe, Erdogan je kazao da Albanija i sve zemlje trbaju izvuči pokuku iprepoznati prijetnju terorističke organizacije FETO.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku