hamburger-icon

Kliker.info

Turski predsjednik Erdogan : Ništa više ne očekujemo od EU pred čijim vratima čekamo 40 godina

Turski predsjednik Erdogan : Ništa više ne očekujemo od EU pred čijim vratima čekamo 40 godina

02 Oktobra
06:36 2023

Turska više ništa ne očekuje od Evropske unije pred čijim vratima čeka već 40 godina, rekao je u nedjelju turski predsjednik, Recepp Tayyip Erdogan.

“Ispunili smo sva obećanja koja smo dali Evropskoj uniji, ali oni nisu gotovo niti jedno”, rekao je Erdogan na inauguralnoj sjednici turskog parlamenta, dodajući da “neće tolerirati nove zahtjeve ili uvjete u pristupnom procesu”, prenosi AFP.

“Ako se ne povuku u pogledu nekih nepravdi kao što je uvođenje viza, koje koriste kao latentne sankcije, ako ne isprave svoje pogreške…. s naše će strane posve izgubiti pravo izražavanja političkih, socijalnih, ekonomskih i vojnih očekivanja”, upozorio je.

“Ako EU namjerava prekinuti pristupni proces koji postoji samo na papiru, to će biti njihova odluka”, dodao je.

Turski predsjednik ljut je i zbog nove ovosedmične presude Evropskog suda za ljudska prava protiv Turske.

Sud mu je predbacio što je osudio čovjeka zbog pripadnosti terorističkoj organizaciji samo na osnovu njegova korištenja aplikacije za slanje kriptiranih poruka ByLock.

ByLock Ankara smatra komunikacijskim alatom čelnika neuspjelog puča 2016. godine, u kojem je poginulo 250 ljudi, nakon čega su uslijedila masovna hapšenja i čistke bez presedana u modernoj historiji Turske.

Turska vlada puč je pripisala organizaciji Feto propovjednika Fethullaha Gulena, koji je nekoć bio Edoganov saveznik.

“Odluka Evropskog suda za ljudska prava posljednja je kap koja je prelila čašu”, rekao je Erdogan.

“Pripadnici terorističke organizacije i njihove pristaše koji su ohrabreni ovom odlukom ne trebaju se uzalud nadati. Ta odluka neće donijeti nikakvo olakšanje kriminalnim pripadnicima Feta. Turska neće popustiti u borbi protiv te bande izdajnika. Neće dopustiti nikakav povratak u prošlost”, naglasio je.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku