hamburger-icon

Kliker.info

Turska: Starica Vesile Akin 35 godina radi kao vulkanizer

Turska: Starica Vesile Akin 35 godina radi kao vulkanizer

09 Marta
05:09 2015

vulkanizer23Vesile Akin (71), stanovnica malog mjesta Sandikli nedaleko od turskog grada Afyonkarahisara, pola svog života provela je radeći u vulkanizerskoj radnji.Ova starica prije tačno 35 godina počela je raditi kao vulkanizer, a svojim nevjerovatnim trudom i željom za radom i u poznim godinama ruši stereotipne podjele na muško-ženske poslove.

Akin je u razgovoru za Anadoliju kazala kako je vulkanizersku radnju otvorio njen sin prije nego što je otišao na služenje vojnog roka. Kada je otišao u vojsku, kaže, odlučila je da radi u radnji kako bi opstala dok se sin ne vrati iz vojske.

U vulkanizerskoj radnji Vesile radi mnoge poslove, ali njena specijalnost je promjena guma na automobilima. Akin se ranije bavila i tkanjem ćilima kako bi pomogla svojoj porodici.

Žene trebaju biti doktori, trebaju biti sudije, trebaju biti tužioci, ja sam rekla, pa neka jedna radi i na vulkanizeru”, kroz smijeh govori starica Vesile Akin.

Smatra kako i žene, koliko je u njihovoj moći, trebaju raditi i pomoći u izdržavanju porodice.

Žene, neka se obrazuju, neka rade. Kada radi dvoje u kući puno je lakše. Puno pozdravljam sve žene i moja poruka im je da se obrazuju i steknu neko zanimanje. Imamo i mi mozak, a ne samo muškarci“, poručila je ova starica.

Vesile je također dodala kako se svi trebaju boriti protiv nasilja nad ženama. Njen sin Ali Akin kaže kako je ponosan na svoju majku.

Ona je ta koja otvara radnju, i u poslu koji radi ona nam je svima primjer“, rekao je Ali.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku