hamburger-icon

Kliker.info

Turistički megaprojekt na Bjelašnici : Ozbiljna investicija ili fatamorgana?! (VIDEO)

Turistički megaprojekt na Bjelašnici : Ozbiljna investicija ili fatamorgana?! (VIDEO)

18 Juna
06:57 2015

Buroj81Novinar Slobodne Bosne razgovarao je s arapskim investitorom Ahmedom Ismailom i doznao najvažnije pojedinosti projekta “Buroj Ozone” vrijednog više od dvije milijarde eura, u čiju realizaciju još uvijek mnogi ne vjeruju jer naprosto sve izgleda suviše dobro da bi bilo realno.

Podizanje turističkog grada u Trnovu, najvećeg na prostoru Balkana, u čiju su izgradnju investitori iz Arapskih Emirata navodno spremni uložiti više od dvije milijarde eura, još uvijek djeluje kao investiciona fatamorgana. Oprez s kojim je u martu dočekana najava ove investicije nije ništa manji ni danas nakon što je početkom sedmice potpisan prvi konkretni ugovor kojim je počela praktična realizacija ovog megaprojekta.

Firma Buroj Property Development iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisala je početkom sedmice sa Zavodom za planiranje Kantona Sarajevo ugovor o izradi regulacionog projekta na lokalitetu Donja Grkarica-Prečko polje (Bjelašnica), a vlasnik firme iz Abu Dhabija Ahmed Ismail registrirao je firmu-kćerku u Sarajevu, koja će voditi cijeli projekt. Činjenica da je ugovor potpisan bez medijske pompe i slavlja rječito svjedoči o prisutnom oprezu s kojim se i u oficijelnim i u neoficijelnim strukturama gleda na ovaj projekt.

PREDNOST TRNOVSKE LOKACIJE

Vlasnik arapske firme, 32-godišnji inžinjer i ekonomista Ahmed Ismail, s kojim smo razgovarali dan nakon potpisivanja ugovora, nije osobito ni iznenađen ni razočaran sveprisutnom skepsom s kojom se susreće u Sarajevu. Svjestan je da su investicije u BiH, kao i na prostoru cijelog Blakana, koje se mjere u milijardama eura prava rijetkost, ali naglašava činjenicu da država iz koje dolazi višestruko manja od BiH, pa ipak svake godine privuče desetine milijardi dolara inostranog i domaćeg kapitala. Kaže da je projekat „Buroj Ozone“ , kako glasi oficijelni naziv budućeg turističkog grada na Bjelašnici, službeno predstavio na posljednjem sajmu „International Property Show“ u Dubaiju, jednoj od najvećih sajamskih manifestacija te vrste u svijetu, i da je njegov projekat, među nekoliko stotina drugih, bio među najskromnijim!

Na naše pitanje zašto je izabrao baš općinu Trnovo, Ismail kaže da su presudile tri činjenice.

„Lokacija je udaljena svega 20 minuta vožnje od aerodroma i centra glavnog grada BiH, i ne znam da i jedan grad u Evropi ima planinske masive tako blizu gradskom centru, kao što to ima Sarajevo. To je prava rijetkost i veliko bogatstvo koje imate. Svuda se u svijetu na planine ide satima, a vi ste iz centra Sarajeva na planini za 20 minuta.

Druga, jednako važna činjenica, koja nas je opredijelila za Bjelašnicu jeste priroda – obilje zelenih površina, čiste vode i svježeg zraka s najvećom koncentracijom ozona na svijetu. Vi u tome vjerovatno ne nalazite ništa spektakularno, ali za nas koji dolazimo iz zemalja s vrelim suncem i ogromnom vlagom u zraku, to predstavlja neprocjenjivu vrijednost“, kaže Ahmed Ismail.

TURISTIČKI BUM ILIDŽE

Ismail je potpuno uvjeren da će bogatiji građani iz država Zaljeva pokupavati apartmane u turističkom gradu „Buroj Ozone“ na Bjelašnici i popuniti hotelske kapacitete. Kao dokaz za svoju tvrdnju navodi podatak da doslovno svi građani Arapskih Emirata idu na godišnji odmor negdje vani, neki čak i tri-četiri puta u toku godine.

„Vidite šta se desilo na Ilidži. Svi smještajni kapaciteti su popunjeni tokom većeg dijela godine, a većina turista dolazi iz država Zaljeva“, kaže Ismail, koji je uvjeren da bi se broj turista iz država Zaljeva mogao višestruko povećati ako bi postojali odgovarajući smještajni kapaciteti i razvijena hotelsko-turistička ponuda.

(Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku