hamburger-icon

Kliker.info

Tuđman: U “Herceg-Bosni” se rješava pitanje budućih granica hrvatske države

Tuđman: U “Herceg-Bosni” se rješava pitanje budućih granica hrvatske države

19 Aprila
10:48 2010
Piše: Faruk VELE (Dnevni avaz)

Koliko su vjerodostojne "povijesne činjenice" na koje se poziva premijerka Hrvatske Jadranka Kosor da ta zemlja "nikada nije vodila agresorski, nego obrambeni rat", najbolje znaju Bošnjaci u srednjoj Bosni i većem dijelu Hercegovine, od Bugojna i Gornjeg Vakufa do Stoca i Čapljine. O tome danas svjedoče i stenogrami prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji se nalaze u Haškom tribunalu. Oni dokazuju agresorsku ulogu

 Hrvatske u BiH.

Vojni neuspjeh

Između ostalog, Tuđman je o operacijama u BiH otvoreno govorio na sastanku s ministrom odbrane Hrvatske Gojkom Šuškom, načelnikom Glavnog štaba Oružanih snaga RH, generalom Jankom Bobetkom i saradnicima u Predsjedničkim dvorima 22. oktobra 1993. godine.– Ja sam pred par mjeseci izložio situaciju, dao zadaću ministru obrane Šušku i generalu Bobetku da pruže našu pomoć i angažiraju se u "Herceg-Bosni", jer se tamo rješava, rekao sam im da se tamo rješava pitanje budućih granica hrvatske države. I, kod toga sam ukazao da je veoma važno da se obrane, tada, oni položaji koje je HVO tamo držao. To je bila ona crta, dakle, Novi Travnik, Vitez, Busovača, Mostar, i da bi trebalo, po mogućnosti, riješiti, što prije, problem Gornjeg Vakufa. Od tada pa nadalje, vođene su te operacije i imali smo stanoviti uspjeh. Ali, ta zadaća sasvim nije do kraja izvršena… Jasno, ja sam i tada rekao da treba svu tu pomoć pružati u vidu dobrovoljaca, ali sam izričito kazao – da je to problem – granica buduće Hrvatske države i da se prema tome treba odnositi veoma ozbiljno – govorio je tada Tuđman.

No, tačno mjesec kasnije, 23. novembra 1993. godine, uspjesi HVO-a su zaustavljeni, a  nekoliko ofanziva slomljeno je u srednjoj Bosni, naročito u Gornjem Vakufu. Tražeći detaljan izvještaj o "stanju na ratištima u BiH", Tuđman kod Šuška Bobetka protestira.– Gospodine ministre i gospodine generale, mi smo tu s Gornjim Vakufom doživjeli i politički i vojni neuspjeh. Ministre, ti znaš i sam da je danas i jedan od supredsjedatelja pitao, u tom sklopu, da li smo kadri i da li ćemo ovladati Gornjim Vakufom, i ja sam vama dao zadaću, to nije izvršeno i na taj način smo se i politički i vojnički kompromitirali i dali smo, potvrdili smo na taj način, te prosudbe da vojnički nismo dorasli čak ni Muslimanima na tom području. To je jedan fijasko… – uzvikivao je Tuđman.

 Dvostruka igra

I ne samo to, Tuđman je na istom sastanku teško naružio svoje saradnike, jer su izdali dokument koji direktno potvrđuje učešće najvišeg vrha Hrvatske u ratu, ali i dvostruku igru u kojoj se podmuklo htjelo skriti učešće te zemlje u napadima na BiH! Riječ je o dokumentu u kojem vrh Hrvatske imenuje i Glavni stožer Hrvatskog vijeća obrane (HVO), s Antom Rosom na čelu. Dokument ima zaglavlje najviših organa Hrvatske, a potpisuje ga lično ministar Šušak.– Kako ste mogli, ministar obrane i načelnik Glavnog stožera, izdati ovakvu naredbu kojom potvrđujete da Hrvatska vodi rat, da je direktno upletena? Ja stalno naglašavam da ste sve ovo skupa morali graditi kao dobrovoljno, da su to dobrovoljci iz Hrvatske koji su napustili Hrvatsku vojsku, koji se bore tamo pod zapovjedništvom HVO-a, a vi ovdje imenujete Glavni stožer – konstatirao je Tuđman.

 "Bosna je povijesni apsurd"

No, da agresija na BiH iz Hrvatske nije bila splet nesretnih okolnosti kako se godinama predstavlja, potvrđuje i ono što je Tuđman sa svojim saradnicima razgovarao još 8. juna 1991. godine u Zagrebu. Iz tih i brojnih drugih izjava u stenogramima očita je spremnost da se uzme znatan dio BiH i pripoji Hrvatskoj. – I, prema tome, i s našeg gledišta, ne manje negoli sa srpskog, postoji i problem, postoji potreba da se riješi u svojoj biti, je li, jer je uspostavljanje Bosne, granica BiH poslije Drugog svjetskog rata i povijesni apsurd vraćanja jedne kolonijalne tvorbe nastale od 15. do 18. stoljeća. …Rješenje se nalazi u razgraničenju (unutar) BiH. Mislim da ćemo postići zbog toga što to odgovara i Srbiji i Hrvatskoj, podjednako, a što muslimanska komponenta zapravo i nema drugog izlaza nego da prihvati to rješenje – govorio je Tuđman skoro dvije godine prije napada Hrvatske na BiH.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku