hamburger-icon

Kliker.info

Tuđe nećemo, svoje dajemo : Milijarde dolara vrijedna imovina bivše JNA nepovratno izgubljena za BiH

Tuđe nećemo, svoje dajemo : Milijarde dolara vrijedna imovina bivše JNA nepovratno izgubljena za BiH

20 Novembra
07:19 2010

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o provedbi Aneksa A Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ kojm je regulisana raspodjela imovine bivše JNA. S tim u vezi Vijeće ministara, na kraju svog mandata, zadužilo je Ministarstvo odbrane da pruži svu potrebnu pomoć pregovaračkom i stručnom timu za provođenje ovog sporazuma.

Ogromna vrijednost       Ovlašteni predstavnik BiH u Zajedničkoj radnoj komisiji je Selmo Cikotić, ministar odbrane BiH, koji je na službenom putu u Ženevi, te je od našeg lista saznao za ovu odluku Vijeća ministara, što na najbolji način ilustrira odnos bh. vlasti prema sudbini ove imovine, čija se vrijednost mjeri stotinama miliona dolara.Prema nekim procjenama BiH može od Srbije tražiti najmanje četiri milijarde dolara po osnovu sukcesije pokretne imovine bivše JNA, koja je neposredno pred i nakon početka rata oteta i odvezena u tu državu sa teritorije BiH.- Prvi put čujem za ovu odluku Vijeća ministara, tako da moram vidjeti šta to konkretno znači. Ipak ono što znam jeste da je podjela vojne imovine vrlo kompleksno pitanje i neće biti lako konačno završiti posao oko toga – kaže Cikotić, koji je ipak uvjeren da će BiH dobiti ono što joj pripada.

– Sigurno da možemo očekivati da naša zemlja dobije svoj dio vojne imovine. Druga je stvar što je vrijednost te imovine smanjena te ćemo sigurno tako izgubiti određeni dio vrijednosti – rekao je Cikotić. On smatra da se ova odluka Vijeća ministara trebala donijeti mnogo ranije.- Sigurno da se ovaj potez mogao povući prije tri godine, jer smo do sada mogli završiti veliki dio posla. Nažalost to nije urađeno i zato ćemo sada biti na gubitku – istakao je Cikotić, čije riječi jasno pokazuju kako je Vijeće ministara radilo u proteklom mandatu.

Nova vlast                        Cikotić je naglasio da će na novoj vlasti ostati da završi ovaj projekat. – Ko god da dođe na čelo Ministarstva odbrane morat će preuzeti ove obaveze i potruditi se da što kvalitetnije uradi posao. Moramo se izboriti za ono što nam pripada – poručio je Cikotić.

Posebni sporazumi         Prema sporazumu o sukcesiji sklopljenom 2001. godine predviđeno je da se pokretna vojna imovina JNA podijeli u skladu sa posebnim sporazumima između država nasljednica. Novi sporazumi, međutim, nikada nisu sklopljeni, prije svega zbog odbijanja vlasti Srbije da o tome uopće razgovaraju. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku