hamburger-icon

Kliker.info

Trumpove pristalice na ulicama Washingtona : “Neka predsjednik vidi tko stoji iza njega, neka osjeti našu ljubav prema njemu”

Trumpove pristalice na ulicama Washingtona : “Neka predsjednik vidi tko stoji iza njega, neka osjeti našu ljubav prema njemu”

15 Novembra
03:29 2020

Hiljade  pristaša Donalda Trumpa izašle su u subotu na ulice u Washingtonu želeći pokazati svoju naklonost predsjedniku za kojeg smatraju da je žrtva izborne krađe za koju nemaju dokaza.

Mnoštvo američkih zastava, crvenih kapa s natpisom “Učinimo Ameriku ponovo velikom” i transparenata na kojima je pisalo “Stop krađi” preplavili su oko podneva Freedom Plazu, nedaleko od Bijele kuće.

image
 
 
 Olivier Douliery/AFP

Neuobičajen je to prizor u središtu američke prijestolnice koja je 3. novembra s više od 90 posto glasala za Joea Bidena čiju pobjedu, proglašenu prije sedam  dana, Donald Trump i njegovi vjerni suradnici još odbijaju priznati.

“Neka predsjednik Trump vidi tko stoji iza njega, neka osjeti našu ljubav prema njemu”, rekla je Kris Napolitana, pedesetogodišnjakinja iz obližnjeg Baltimorea.

image
 
 
 Olivier Douliery/AFP

Drugi pak, poput Pam Ross koja je više od osam sati vozila iz Ohija, na sjeveru zemlje, došli su izdaleka na skup koji su organizirale različite grupe, među njima i krajnje desna milicija “Ponosni momci” (Proud Boys).

“Oni (demokrati) pokušavaju što brže pogurati Joea Bidena na vlast jer znaju da će se izborna krađa na kraju dokazati”, rekla je noseći ružičastu kapu s natpisom “Žene za Trumpa”.

Američki predsjednik koji je dan ranije u objavi na Twitteru natuknuo da bi mogao doći pozdraviti ih, mogao je vidjeti neke svoje pristaše iz oklopljenog automobila odlazeći tokom jutra iz Bijele kuće na golf.

“Stotine hiljada ljudi izražavaju svoju podršku  u (Washingtonu) DC. Oni neće prihvatiti namještene i nepoštene izbore!”, napisao je poslijepodne na Twitteru pretjerujući u broju okupljenih.

U ozračju kakvo vlada na predizbornim skupovima, uz glazbu i ulične prodavače, većina sudionika nije nosila masku i rekli su da još vjeruju u mogućnost Trumpova drugog mandata.

image
 
 
 Olivier Douliery/AFP

“Bit će veoma teško, ali uz Božju pomoć sve je moguće”, rekla je Kathleen Erickson.

Glavne američke televizijske mreže objavile su rezultate svih saveznih država. Joe Biden je osvojio glasove 306 elektora, a predsjednik na odlasku 232.

U Georgiji će se glasovi ponovo brojati jer je u toj saveznoj državi veoma mala razlika između dvojice kandidata, ali njezin ishod neće promijeniti konačan rezultat: Joe Biden ima, što god se dogodilo u toj državi, 270 potrebnih elektorskih glasova koji mu otvaraju vrata Bijele kuće.

Donald Trump pak i dalje nije jasan u vezi sa svojim namjerama.

U petak se činilo da će priznati pobjedu svog suparnika, ali se u posljednjem trenutku povukao.

“Mislim da će nam vrijeme reći koju ćemo administraciju imati, ali što god se u budućnosti dogodilo, mogu vam reći da ova administracija neće uvoditi karantenu”, rekao je.

Nekoliko saveznih agencija jasno je reklo da su izbori bili sigurni.

“Izbori 3. novembra bili su najsigurniji u istoriji Sjedinjenih Država”, ističu u zajedničkom saopštenju  lokalne i nacionalne izborne vlasti, među kojima agencija za informatičku i infrastrukturnu sigurnost (CISA) koja djeluje pri ministarstvu domovinske sigurnosti.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku