hamburger-icon

Kliker.info

Trumpova strana ulice : Ekonomiju SAD-a mora voditi bogataš

Trumpova strana ulice : Ekonomiju SAD-a mora voditi bogataš

23 Juna
15:47 2017

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da ne želi da “siromašna osoba” vodi ekonomiju Sjedinjenih Američkih Država braneći svoju odluku da u predsjednički kabinet imenuje bogate ljude.

Obraćajući se svojim pristalicama u Iowi, Trump je rekao: “Neko me pitao ‘Zašto ste bogatu osobu zadužili da vodi ekonomiju?’, a ja sam mu odgovorio da je to način razmišljanja koje mi želimo.”

“Ja volim sve ljude, bilo da su siromašni ili bogati, ali ove pozicije jednostavno nisu za siromašne ljude. Ima li to smisla?”, rekao je Trump.

Trump, milijarder koji potječe iz New Yorka, hvalio je imenovanje bivšeg predsjednika banke Goldman Sachs Garyja Cohna za glavnog ekonomskog savjetnika te milionera i investitora Wilbura Rossa za ministra trgovine kao “pametne” odluke.

Došli na slabije plaćene poslove

Trump je objasnio da su se Cohn i Ross “morali odreći mnogo čega kako bi prihvatili poslove” i “prešli s unosnih poslova na nešto što je za njih sitnica”.

Cohn je bio predsjednik i direktor operacija Goldman Sachsa tokom finansijske krize 2008. godine, kada je u rizičnim poslovanjima banka izgubila 1,2 milijarde dolara novca svojih klijenata.

“Naravno da žalim zbog toga što se desilo jer nismo uradili više dobrih stvari tada”, rekao je Cohn 2010. u Kongresu.

U godini kada je Cohn svjedočio pred Kongresom Goldman Sachs platio je 550 miliona dolara za nagodbe u tužbama zbog namjernog zavaravanja kupaca u slučajevima kupovanja hipotekarnih vrijednosnih papira.

Pomagao Trumpu u izbjegavanju bankrota

Wilbur Ross, s druge strane, bivši investicijski bankar u kompaniji Rothschild & Co., pomogao je Trumpu da izbjegne bankrot početkom 1990-ih i spasio je njegov kasino Taj Mahal od kolapsa.

Ross je pomogao Trumpu u pregovorima s vlasnicima dionica, pri čemu je na kraju postignut sporazum koji je smanjio Trumpov udio u hotelu, ali je uspio ostati čovjek koji odlučuje o svemu.

Bogatstvo članova Trumpovog kabineta otvorilo je prostor za optužbe za potencijalne sukobe interesa.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku