hamburger-icon

Kliker.info

Trumpov veliki poraz u Kentuckyju : Pobjeda Andy Besheara u republikanskoj utvrdi

Trumpov veliki poraz u Kentuckyju : Pobjeda Andy Besheara u republikanskoj utvrdi

06 Novembra
07:37 2019

Velika noć za demokrate, a ružan utorak za republikance i predsjednika Trumpa , najkraća je ocjena izbora u više američkih država za različite nivoe vlasti.

Ova ocjena naročito važi za Virginjiu, državu koja graniči sa glavnim gradom Washingtonom,  gdje su  kandidati Demokratske stranke  uspjeli povratiti vlast u predstavničkim tijelima države, te u Kentuckyju, državi srednjeg juga,  u kojoj je , vrlo tijesno, demokratski kandidat za guvernera Andy Beshear, pobijedio dosadašnjeg čelnika države Matt Bevina. 

Prema rezultatima koje je objavila izborna komisija razlika je na kraju bila nešto veća od 4000 hiljade glasova u korist Besheara,nakon čega je poraženi Bevin odbio prihvatiti  volju glasača.  pa je  po svemu sudeći, na vidiku ponovno   brojanje glasova, mada je teško vjerovati da će se krajnji rezultat promijeniti. 

Ocjena sa početka teksta, odnosno poraz Trumpovog miljenika i njegovog vatrenog pristaše,   u državi gdje je aktuelni predsjednik 2016. godine  ostvario razliku od 30 procenata u odnosu na Hillary Clinton, potvrdila se tako u potpunosti i poslala upozoravajuću poruku aktuelnom domaćinu Bijele kuće. 

Noć ranije Trump je na  mitingu u Lexingtonu pružio  bezrezervnu podršku republikanskom guverneru koji je potom pretrpio pravi potop u Louisvillu, Lexingtonu i Bowling Greenu, najvećim gradovima Kentuckyja, ali i nekim ruralnim okruzima,  što je očiti pokazatelj da ni američki poljoprivrednici više ne vjeruju u prazna obećanja.

Vrijedi pomenuti i činjenicu  da je prema pouzdanim podacima sa kojima raspolažemo, ove godine na izbore izašao i znatan broj Bosanaca i Hercegovaca u pomenutim gradovima .

(Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku