hamburger-icon

Kliker.info

Trumpov joker za drugi mandat : SAD ubrzava pripreme za distribuciju vakcine protiv koronavirusa prije izbora

Trumpov joker za drugi mandat : SAD ubrzava pripreme za distribuciju vakcine protiv koronavirusa prije izbora

03 Septembra
08:27 2020

Američke zdravstvene vlasti zatražile su od saveznih država da pripreme masovnu distribuciju vakcine protiv koronavirusa do početka novembra, što pada uoči predsjedničkih izbora, navodi se u pismu poslanom guvernerima koji je agencija France Presse dobila na uvid.

Američki instituti za prevenciju i suzbijanje bolesti (CDC) “traže” da države “što prije” učine sve kako bi centri za distribuciju buduće vakcine bili “potpuno operativni do 1. novembra 2020.”, piše njihov direktor Robert Redfield u pismu koje je prošle sedmice poslao saveznim državama.

Čelnik CDC-a spominje napose ukidanje administrativnih restrikcija, izdavanje dozvola i licencija.

Ovo je još jedan znak da je utrka za vakcinu u punoj brzini diljem te zemlje koja je najteže stradala u pandemiji.

Zdravstvene vlasti se “ubrzano pripremaju za masovnu distribuciju vakcine protiv infekcije COVID-19 u jesen 2020.”, ističe Redfield u pismu.

Predsjednik Donald Trump, kandidat za drugi mandat na izborima 3. novembra, rekao je prošle sedmice da će Sjedinjene Države imati vakcinu “ove godine”.

Premda je nekoliko vakcina u fazi kliničkog ispitivanja, nije sigurno hoće li ijedno biti djelotvorno i sigurno, ali se vlasti već sad pripremaju za eventualnu distribuciju kako bi uštedjele dragocjeno vrijeme.

U dokumentu koje je objavio New York Times i koje je poslano lokalnim zdravstvenim vlastima isti dan kad i pismo ravnatelja CDC-a, razrađuju se tri scenarija ovisno o razvoju “cjepiva A” i “cjepiva B”. Čini se da potonja odgovaraju vakcinama na kojima rade Pfizer i Moderna, piše američki dnevnik. SAD je od ovih kompanija naručio milione doza.

“Niže opisane scenarije države i mjesno pravosuđe trebaju iskoristiti za razvoj operativnog plana za rano vakcinisanje protiv COVID-a jer će opskrba vakcinama biti ograničena”, obrazlaže se u dokumentu.

U njemu se potanko opisuju uslovi njihova skladištenja i navodi ko se prvi treba cijepiti, a to su zdravstveni radnici.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku