hamburger-icon

Kliker.info

Trump promijenio mišljenje i podržao NATO : Vrijeme je da se rat u Siriji okonča, „NATO više nije zastario“ !

Trump promijenio mišljenje i podržao NATO : Vrijeme je da se rat u Siriji okonča, „NATO više nije zastario“ !

13 Aprila
03:40 2017

Vrijeme je da se šestogodišnji rat u Siriji okonča, da se pobijede teroristi i dozvoli izbjeglicama da se vrate kući, rekao je američki predsjednik Donald Trump nakon sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Washingtonu.

U vrijeme kad je Rusija uložila veto u Vijeću sigurnosti UN-a kojom se osuđuje hemijski napad u Idlibu, Trump je kazao da Pentagon istražuje navode da je Rusija unaprijed znala za napad.

„Volio bih da znam da nisu znali unaprijed. Pentagon istražuje. Razočaravajuće je… gasovi te vrste su užasni i nasilni. Bebe su umirale, očevi su držali mrtvu djecu u rukama. Nema goreg prizora. To je krvnik. To je krvnik. Osjećao sam da smo morali nešto učiniti. Nemam sumnje da smo postupili pravilno“, rekao je Trump.

Odnosi s Rusijom

Kazao je kako je, prema njegovim prvim saznanjima, sastanak američkog šefa diplomatije Rexa Tillersona s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prošao bolje nego očekivano, ali da će sačekati da vidi kako će se razvijati odnos SAD-a s Rusijom.

“Trenutno se uopšte ne slažemo s Rusijom, možda su naši odnosi spali na najniži nivo ikada”, rekao je Trump.

“Bilo bi fantastično da se slažemo sa Putinom i Rusijom. Samo vam mogu reći šta bih volio. Sada je svijet u haosu, ali kad završimo s tim, mislim da će biti mnogo bolje mjesto. Dok ja to završim, bit će mnogo bolje mjesto za život jer trenutno je gadno.”

Ponovivši kako se zalaže za to da sve članice NATO-a snose svoj dio tereta zajedničke odbrane, Trump je kazao da, protivno njegovim ranijim tvrdnjama, „NATO više nije zastario“.

Američki predsjednik je istakao kako se NATO tokom godina suprotstavljao izazovima svog vremena, te su sada potrebna nova rješenja za nove uslove.

„Trebamo imati stvarne strategije za sigurnost i mir. Tu smo da zaštitimo slobodu naših građana“, kazao je.

Stoltenberg je rekao da NATO jača snage na istočnim granicama kako bi mogao brzo djelovati ako to bude potrebno.

NATO ne želi novi hladni rat

„Ne želimo novi hladni rat i utrku u naoružanju. Zalažemo se za politički dijalog s Rusijom. Preduslov za politički dijalog je da smo jaki i ujedinjeni“, rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je rekao kako se složio s Trumpom da Alijansa može i mora učiniti više u globalnoj borbi protiv terorizma.

„Obuka lokalnih snaga je jedno od najboljih oružja koje imamo“, kazao je Stoltenberg.

On je pozdravio Trumpove napore da sve članice NATO-a snose finansijski teret članstva u Alijansi, rekavši da je 2016 povećana potrošnja na odbranu kao i doprinos misijama NATO-a u ljudstvu.

Prošle godine, evropski saveznici i Kanada dali su 10 milijardi dolara ili 3,8 posto više za odbranu nego prethodne godine.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku