hamburger-icon

Kliker.info

Trump ukida američko državljanstvo rođenjem : Da li je predsjednik “jači” od 14. amandmana?

Trump ukida američko državljanstvo rođenjem : Da li je predsjednik “jači” od 14. amandmana?

01 Novembra
07:37 2018

Američki predsjednik Trump  izazvao je pravu političku buru u zemlji i pokrenuo pravnu debatu pošto je najavio da namjuerava da potpiše uredbu kojom će ukinuti automatsko davanje američkog državljanstva bebama rođenim na tlu SAD, ako im roditelji nisu državljani ili su u zemlji bez odgovarajućih dokumenata. To pravo je garantovano 14. amandmanom američkog Ustava.

Predsjuednik Trump ocijenio je na Twitteru  da sticanje državljanstva samim rođenjem košta Sjedinjene Države milijarde dolara i da je veoma nepravedno prema američkim građanima, pa će se okončati na “ovaj ili onaj način”.

Dan ranije, Trump je u intervjuu za program kablovske TV mreže HBO “Axios” rekao da planira da iskoristi svoja predsjednička ovlašćenja da ukine trenutnu politiku.

“Sada mi kažu da to mogu da promijenim samo uredbom. Mi smo jedina zemlja u svijetu gdje neko može da dođe, rodi bebu i onda ona postaje državljanin SAD i živi 85 godina sa svim beneficijama. To je besmisleno i mora da se okonča.”

Zapravo, 30 zemalja nudi državljanstvo samim rođenjem na njihovoj teritoriji.

Glasnogovornica  Bijele kuće Sarah Sanders branila je predsjednikovu tvrdnju da jednim potpisom može da ukine pravilo garantovano 14. amandmanom američkog Ustava.

“Neki pravni stručnjaci smatraju da svakako postoji mnogo osnova za to ali je glavno pitanje zašto smo se uopšte našli u ovoj situaciji a to je zato što demokrate u Kongresu nisu uspjele da pomognu da se riješi problem našeg imigracionog sistema. Predsjednik razmatra sve opcije i donijeće odluku kako najbolje može da čuva naše granice i sačuva red i zakon u zemlji.”

Međutim, veliki broj pravnih stručnjaka ne misli da Tramp može da unilateralno promijeni pravila o davanju državljanstva. Sara Tubervil je direktorka organizacije “Ustavni projekat”.

“On ima velika ovlašćenja ali ono što predsednik ne može da uradi je da izvršnom odlukom ukine prava utemeljena u 14. amandmanu. On nije kralj.”

Nije sigurno ni da sam Kongres može da promijeni politiku davanja državljanstva iako bi možda mogao da promijeni pravila koja se odnose na djecu ilegalnih imigranata.

Čak i u predsednikovoj Republikanskoj stranci mišljenja su podeljena. Senator  Graham  je pozdravio Trampovu spremnost da, kako je rekao, “okonča apsurdnu politiku”. S druge strane, predsjedavajući Predstavničkog doma Paul Ryan  izjavio je da se automatsko državljanstvo po rođenju ne može ukinuti izvršnom uredbom. Na to je Trump  na Twitteru  odgovorio da bi “Ryan  trebalo da se koncentriše da očuva republikansku većinu nego da daje mišljenja o državljanstvu po rođenju, o čemu ništa ne zna!”

Pojedini eksperti misle da nije slučajnost što je Trump otvorio tu temu baš u ovom trenutku.

“Dok on zaista ne uradi nešto, ovo se mora gledati iz političkog ugla – nedjelju prije izbora, predsjednik radi sve što može da pojača strahove u vezi sa imigracijom”, kaže politički analitičar TV mreže ABC, Rick Klein .

Pravnica Sarah  Turberville kaže da bi, u slučaju da predsjednik zaista donese takvu uredbu ona bila istog trenutka osporena na sudu.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Kh
    Kh 01 Novembra, 07:48

    Goodbye America ako ovo prodje

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku