hamburger-icon

Kliker.info

Trump trijumfalno uskliknuo, a stručnjaci skeptični : ‘Ovo je povijesni dan, prekretnica u borbi protiv koronavirusa!‘

Trump trijumfalno uskliknuo, a stručnjaci skeptični : ‘Ovo je povijesni dan, prekretnica u borbi protiv koronavirusa!‘

24 Avgusta
01:56 2020

Kao što je i najavljeno, američka Agencija za lijekove i hranu autorizirala je terapiju konvalescentnom plazmom. Donald Trump je na izvanrednoj konferenciju za novinare ovo nazvao povijesnom prekretnicom u borbi protiv Covida.

– Ovo je stvarno povijesni dan. Radi se o moćnoj terapiji pomoću koja omogućava transfuziju vrlo jakih antitijela iz krvi oporavljenih pacijenata kako bi pomogli pacijentima koji se bore s infekcijom. Rezultati pokazuju da je to liječenje izuzetno uspješno – rekao je Trump na press konferenciji i pozvao ljude koji su se oporavili od Covida-19 da doniraju svoju krv.

Podsjetimo, znanstvenici su već ranije rekli kako se tu ne radi o nikakvoj revolucionarnoj metodi, već o terapiji koja je već iskušena na 70.000 pacijenata. Doduše, dodaju da ta takva terapija ima jako dobrih strana, ali da se ne radi o nikakvoj prijelomnoj točki borbe protiv Covida. Upozoravaju da je još uvijek puno nepoznancija o liječenju konvalescentnom plazmom i prije svega – ne znaju je li djelotvorna.

– Ovo smo dugo vremena tražili i ova terapija će spasiti mnoge živote. Samo ću reći da smanjuje smrtnost za čak 35 posto, a već se 100.000 ljudi prijavilo da doniraju svoju krv.

Trump je zahvalio donatorima i nagovijestio da će javnost ubrzo čuti i za cjepivo.

– Trenutalno se bavimo uklanjanjem nepotrebnih prepreka.

Kada su novinari suočili Trumpa s riječima znanstvenika da to nije nikakva prekretnica, Trump se jednostavno povukao, tako da je cijela konferencija trajala samo sedam minuta.

O metodi konvalescentne plazme i ranije se govorilo, pa čak je i savjetnik Bijele kuće dr. Anthony Fauci bio sumnjičav po tom pitanju, a Trump je bio izrazito ljut na Agenciju za hranu i lijekove što je odgađala dozvolu za korištenje te metode.

(Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku