hamburger-icon

Kliker.info

Trump o hapšenju bivšeg savjetnika Bannona: To je vrlo žalosno za njega

Trump o hapšenju bivšeg savjetnika Bannona: To je vrlo žalosno za njega

21 Augusta
03:17 2020

Američki  predsjednik Donald Trump hapšenje  njegovog bivšeg savjetnika Stevea Bannona okarakterizirao je “vrlo žalosnim”, i distancirao se od Bannonove ideje da on (Bannon) vodi projekt izgradnje pograničnog zida s Meksikom te je istaknuo da s njim nije godinama u kontaktu.

“Nisam s njim bio u kontaktu dugo vremensko razdoblje”, rekao je Trump, upitan o tom slučaju.

Bivši savjetnik predsjednika Trumpa uhapšen  je i optužen zbog prevare  donatora Trumpove kampanje, pošto je nenamjenski trošio sredstva za izgradnju obećanog zida na američko-meksičkoj granici, objavilo je u četvrtak američko ministarstvo pravosuđa.

“Mislim da je to vrlo žalosna stvar za gospodina Bannona”, rekao je Trump u Ovalnom uredu.

“Nije mi se svidjelo. Bilo je to hvalisanje, možda traženje sredstava”, rekao je Trump o navodnoj prevarantskoj shemi bivšeg savjetnika.

Bannon je bio uticajan  dio Trumpovog bliskog kruga ljudi tokom predsjedničke kampanje za izbore 2016. te kasnije u Bijeloj kući. Smijenjen je u augustu  2017. 

Savezni tužilac  na Manhattanu objavio je  da je podignuta optužnica protiv Bannona i drugih, uključujući Briana Kolfagea, Andrewa Badolata i Timothyja SaSheau, jer su navodno prevarili stotine hiljada donatora, tokom kampanje “Sagradimo zid” (We Build the Wall), čiji je cilj bio prikupiti za tu svrhu 25 miliona dolara.

Donatori su mislili da će njihov novac biti usmjeren prema gradnji zida na američko-meksičkoj granici, rekli su tužitelji.

Međutim Kolfage, kojeg su tužitelji označili kao organizatora kampanje, potrošio je hiljade dolara iz kampanje za svoj rastrošan život.

“Ne znam ništa o projektu osim da mi se nije sviđao, čitao sam o tome, nije mi se sviđalo. Rekao sam ‘To je posao za vladu, ne za privatne osobe'”, kazao je Trump.

Rekao je i da ne poznaje ostalu trojicu, i da misli da ih nikada nije sreo.

Trump je kazao da je Bannonov projekt da sagradi zid bio “neprimjeren” te da se konstrukcija “urušavala”.

Valja napomenuti da se nedugo nakon objave informacije o Bannonovu uhićenju zbog projekta “Sagradimo zid” društvenim mrežama počeo širiti video u kojem Donald Trump Jr. na sva usta hvali inicijativu za izgradnju zida na južnoj granici SAD-a.

“Ovo je privatna inicijativa u punom smislu te riječi. Radite brže, bolje i jeftinije od svih drugih. To što vi, gospodo, radite, uistinu je fantastično”, rekao je ‘prvi sin’ SAD-a.

(Kliker.info-Hina-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku