hamburger-icon

Kliker.info

Trump ne odustaje od zida : Ministarstvo vanjskih poslova Meksika saopćilo je da neće platiti za zid ni pod kojim uslovima

Trump ne odustaje od zida : Ministarstvo vanjskih poslova Meksika saopćilo je da neće platiti za zid ni pod kojim uslovima

18 Januara
22:24 2018

Predsjednik SAD  Donald Trump demantirao je da je promijenio svoj stav prema podizanju zida na granici s Meksikom, nakon što je šef osoblja Bijele kuće John Kelly izjavio da Trump “nije bio informiran” kada je davao takva obećanja.

“Kampanja je dosta drugačija od vladanja”, rekao je Kelly, dodajući da je predsjednikov stav o zidu “napredovao” od vremena predsjedničke kampanje 2016. godine.

Nekoliko sati kasnije, Trump se oglasio na Twitteru, demantirajući da je promijenio svoj stav prema izgradnji zida.

‘Dvadeset milijardi dolara je ništa’

“Zid ostaje zid, nikada se nije promijenio, niti napredovao, još od dana kada sam ga zamislio. Neki dijelovi zida će biti providni, zbog propisa, a nije planirano da se gradi u dijelovima gdje ima prirodnih prepreka, kao što su planine, pustinje i velike rijeke”, poručio je Trump na Twitteru.

“Zid će, direktno ili indirektno, ili kroz dugoročne otplatu duga, platiti Meksiko, jer imaju 71 milijardu dolara trgovinskog viška sa SAD-om, 20 milijardi dolara za zid je ništa u poređenju s tim koliko Meksiko zarađuje od SAD-a.”

Ministarstvo vanjskih poslova Meksika saopćilo je da neće platiti za zid ni pod kojim uslovima, odgovarajući na Trumpove tweetove.

Također su demantirali Trumpovu izjavu da je Meksiko najopasnija zemlja na svijetu.

“Iako Meksiko ima veliki problem s nasiljem, jednostavno nije tačno da je Meksiko najopasnija zemlja na svijetu”, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Meksika, prenosi Reuters.

Zid prema granici s Meksikom u centru je polemike koja se vodi u Kongresu kako bi se zaustavila imigracija prije nego što u martu istekne program za zaštitu “sanjara”, useljenika koji su u Sjedinjene Američke Države stigli ilegalno dok su bili djeca.

Zid dug 3.200 kilometara

Trump želi sporazum koji uključuje izgradnju zida, čemu se protive zastupnici demokrata u Kongresu, koji procjenjuju da će gradnja koštati više od 20 milijarda dolara.

Tokom kampanje Trumpove su pristalice oduševljeno pozdravljale njegovo obećanje da će Meksiko platiti gradnju zida dugog 3.200 kilometara na granici, koji bi spriječio krijumčarenje droge i ilegalnih useljenika.

Kada je preuzeo dužnost, Trump je priznao da postoje geografske barijere, poput planina i rijeka, duž granice te zid na tim dijelovima ne bi bio potreban.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku