hamburger-icon

Kliker.info

Trump nastavlja udarati u srce SAD : Amerika je izbjeglička deponija

Trump nastavlja udarati u srce SAD : Amerika je izbjeglička deponija

15 Septembra
15:29 2015

Republican presidential candidate Donald Trump speaks at a rally organized by Tea Party Patriots in on Capitol Hill in Washington, Wednesday, Sept. 9, 2015, to oppose the Iran nuclear agreement. (AP Photo/Carolyn Kaster)

Republikanski predsjednički kandidat  Donald Trump obrušio se ponovno na ilegalne imigrante i rekao da su Sjedinjene Američke Države “deponija za ostatak svijeta”.

Uprkos pozivima republikanaca da ublaži retoriku po tom osjetljivom pitanju, Trump je u ponedjeljak rekao da su među imigrantima koji ilegalno žive u SAD-u pripadnici bandi, za šta je dobio ovacije na skupu u Dallasu, koji je privukao gotovo 15.000 ljudi, javio je AP.

“Vi, ljudi, patite. Ja sam u New Yorku, a i oni su u New Yorku. Oni se nalaze na svakom mjestu. Odvratno je to što se dešava u našoj zemlji”, rekao je Trump na mitingu u okviru svoje predizborne kampanje, prenosi Tanjug.

Pitanje imigracije je glavna tačka Trumpove kampanje, pokrenute kada je u junu najavio svoju kandidaturu i tom prilikom nazvao neke meksičke imigrante koji u SAD-u borave ilegalno “silovateljima i kriminalcima”.

Obama: To nije američki

Na njegov govor u Dallasu reagirao je američki predsjednik Barack Obama, koji nije direktno spomenuo ime Trumpa, ali je osudio izjave protiv imigranata upućene iz redova republikanaca.

“Sve te njihove antiimigrantske izjave u suprotnosti su s onim što smo mi i šta predstavljamo”, rekao je Obama na jednom skupu u Iowi, prenio je AFP.

“Samo ukoliko niste Indijanac, vaša porodica je odnekuda došla”, rekao je Obama.

“Međutim, kada čujem da neko govori o tome da su neka djeca drugačija od moje djece, ili da manje vrijede, da su manje vrijedna našeg poštovanja i brige, mislim da to nije američki. Ne vjerujem u to. Mislim da je to pogrešno”, kazao je Obama.

Trump je prošlog mjeseca naširoko objasnio svoju viziju osiguranja američkih granica, a kao jednu od mjera predložio je ukidanje Ustavom zagarantiranog prava na državljanstvo djeci ljudi koji u SAD-u žive ilegalno, prenijela je agencija AP.

“Oni moraju otići”, istakao je kontroverzni američki milijarder i dodao: “Ono što oni rade jeste da dobiju bebu. I onda, iznenada, beba je tu i nigdje ne ide.”

Djeca rođena u SAD-u čiji su roditelji migranti, čak i oni koji u SAD-u žive ilegalno, automatski dobijaju američko državljanstvo od kada je 1868. godine usvojen 14. amandman na Ustav.

‘Ili imate zemlju ili nemate’

Šanse za ukidanje tog amandmana o državljanstvu su male, budući da zahtijevaju glasove dvije trećine predstavnika u Kongresu i Predstavničkom domu, kao i podršku parlamenata tri četvrtine američkih saveznih država.

Republikanci u Kongresu od 2011. godine bezuspješno pokušavaju “progurati” prijedlog zakona o ukidanju tog amandmana.

“Oni su ovdje ilegalno”, rekao je Trump za djecu rođenu u SAD-u čiji su roditelji ilegalni migranti i dodao: “Ili imate zemlju ili nemate.”

Smatra se da gotovo 11 miliona ljudi, većinom Meksikanaca, živi i radi ilegalno u SAD-u.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku