hamburger-icon

Kliker.info

Trump nakon povlačenja zakona o zdravstvenoj reformi : “Razočaran sam…pomalo sam iznenađen, da budem iskren”

Trump nakon povlačenja zakona o zdravstvenoj reformi : “Razočaran sam…pomalo sam iznenađen, da budem iskren”

25 Marta
07:25 2017

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak, nakon što je povučen njegov nacrt zakona o zdravstvenoj reformi, da je razočaran i pomalo iznenađen, te naglasio kako je trebalo vrlo malo da zakon bude usvojen.

“Razočaran sam…pomalo sam iznenađen, da budem iskren”, kazao je američki predsjednik iz Ovalnog ureda.

“Bili smo blizu”, dodao je, naglasivši kako je uvjeren da će se Obamacare koji je pokušao ukinuti, sam od sebe urušiti.

“On se urušava i uskoro će eksplodirati i to neće biti lijepo”, kazao je.

Trump se obratio nakon što je u Zastupničkom domu povučen nacrt zakon o kojem se u petak trebalo glasovati, zbog nedovoljnog broja onih koji su bili spremni podržati ga.

Sada se treba okrenuti velikoj poreznoj reformi, najavio je Trump.

“Sada ćemo se vjerojatno okrenuti prema poreznoj reformi koju smo trebali ranije pokrenuti”, rekao je Trump, dok su uz njega stajali potpredsjednik Mike Pence i ministar zdravstva Tom Price.

Novinarima se obratio i čelnik Zastupničkog doma Paul Ryan koji je izrazio nezadovoljstvo, te kazao “učinili smo sve što smo mogli da bismo postigli konsenzus”.

Republikanski vođe planirali su u petak glasovati o novom zakonu a trebalo im je 216 glasova od 430 zastupnika donjeg doma koji ima 237 republikanaca i 193 demokrata.

Odluka o povlačenju nacrta zakona donesena je kada se pokazalo da broj protivnika među republikancima prelazi trideset, dok su svi demokrati bili protiv.

“Bili smo blizu ali nismo uspjeli sakupiti 216 glasova”, kazao je Paul Ryan, dodajući da će Obamacare ostati na snazi i u doglednoj budućnosti.

Ryan je također rekao kako je smatrao da je bilo “mudro ne glasovati”, te dodao da će se tek vidjeti koji će biti daljni koraci.

Trump je doživio teški politički poraz povlačenjem jednog od svojih temeljnih predizbornih obećanja, ocijenili su američki mediji.

Demokratska čelnica Nancy Pelosi kazala je da je danas “veliki dan za našu zemlju… i pobjeda za američki narod”.

Gotovo 50 posto odraslih Amerikanaca kaže da republikanska zdravstvena reforma “ne predstavlja poboljšanje” u odnosu na Obamacare, pokazala je anketa Reuters/Ipsosa objavljena u petak.

U ispitivanju javnog mišljenja provedenom od 13. do 23. marta, 49 posto odraslih Amerikanaca je reklo da novi zakon neće biti bolji, dok 33 posto smatra da hoće a preostalih 18 posto ne zna.

Odgovori su uglavnom podijeljeni po stranačkoj liniji. Oko 19 posto demokrata i 53 posto republikanaca smatra da bi novi zakon bio bolji od Obamacarea, dok 73 posto demokrata i 22 posto republikanaca vjeruje da ne bi.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku