hamburger-icon

Kliker.info

Trump nakon odupiranja potpisao paket pomoći u pandemiji vrijedan 900 milijardi dolara

Trump nakon odupiranja potpisao paket pomoći u pandemiji vrijedan 900 milijardi dolara

28 Decembra
15:51 2020

Pod pritiskom zastupnika u Kongresu, američki predsjednik Donald Trump potpisao je nedjelju navečer, nakon nekoliko dana odupiranja, paket pomoći ekonomiji  vrijedan 900 milijardi dolara, koji je u ponedjeljak prihvatio Kongres.

Trump je potpisao i prijedlog državnog budžeta, zahvaljujući čemu se izbjegla blokada javnih službi.

“Potpisujem ovaj zakon kako bi se ponovno pokrenula pomoć za nezaposlene, zaustavile deložacije, pružila pomoć zakupcima, omogućila dodatna sredstva za programe zajmova poduzetnicima, omogućilo zaposlenicima zrakoplovnih tvrtki da se vrate na posao i dala dodatna sredstva za distribuciju cjepiva”, objasnio je Trump u saopštenju.

Do preokreta je došlo nakon dana obilježenoga apelima svih političkih struja, u kojima se od njega tražilo da djeluje kako bi se izbjegla ekonomska  i socijalna katastrofa, posebno za najranjivije, s obzirom na to da je odluka o isplati pomoći za milione nezaposlenih istekla u subotu u ponoć.

“Amerikancima je hitno potrebna pomoć”, napisao je na Twitteru uticajni republikanski senator Mitt Romney. “Predsjednik mora odmah potpisati plan pomoći koji je izglasao Kongres ili uložiti veto, prije nego što bude prekasno”, istaknuo je.

Do nedjelje navečer Trump je odbijao potpisati prijedlog zakona tvrdeći da je potrebna revalorizacija iznosa pomoći za porodice  u teškoćama, usprotivivši se tako zastupnicima vlastite republikanske stranke i izlažući riziku milione Amerikanaca.

Isplate pomoći za nezaposlene predviđene dvama saveznim programima pokrenute u martu u sklopu prvoga plana ekonomske pomoći istekle su u subotu, ostavljajući tako u nesigurnoj situaciji najmanje 12 miliona Amerikanaca koji na nju imaju pravo, tvrdi grupa  The Century Foundation.

Novim se planom do sredine marta produžuje pomoć za nezaposlene, omogućuju zajmovi za poduzeća, predviđaju milijarde dolara pomoći za manja i srednja poduzeća, ugostiteljstvo, hotelijerstvo, zračni promet itd – produžuje moratorij na deložaciju onih koji ne mogu plaćati najamninu, suspendira zapljena nekretnina i predviđaju fondovi za distribuciju vakcina protiv covida 19.

Bez Trumpova potpisa sve te mjere ne bi mogle stupiti na snagu.

Ta je pomoć ključna, s obzirom na to da je pokretanje ekonomije  došlo do mrtve točke, zakočeno novim ograničenjima aktivnosti i kretanja zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Ona je, tvrdi Andrew Stettner iz The Century Foundation, “jedina slamka spasa koja će spriječiti pad miliona porodica u siromaštvo”.

“Bez naknade za nezaposlene ili plaće, porodice  neće više imati novca za hranu, neće moći zadržati kuću ili automobil, kupiti lijekove, suočit će se s teškom situacijom u kojoj će pronalaženje posla i izlazak iz rupe u koju ih je bacila recesija, biti prava bitka”, upozorava Stettner.

Trump je odbijao potpisati paket pomoći tvrdeći da je plan pomoći vrijedan više od 900 milijardi dolara, koji su s velikom većinom prihvatila oba doma Kongresa i prihvatio njegov ministar gospodarstva i financija, “sramotan”. Ne rekavši izričito da će se usprotiviti planu i uložiti veto, zatražio je da se iznos pomoći utrostruči da 600 na 2000 dolara.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku