hamburger-icon

Kliker.info

Trump najavljuje međunarodni presedan : Vrijeme je da Sjedinjene Države u potpunosti priznaju izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni

Trump najavljuje međunarodni presedan : Vrijeme je da Sjedinjene Države u potpunosti priznaju izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni

22 Marta
05:49 2019

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak kako je vrijeme da se podrži izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, sirijskim teritorijem koji je Izrael okupirao u Bliskoistočnom ratu 1967.

– Nakon 52 godine vrijeme je da Sjedinjene Države u potpunosti priznaju izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, koja ima stratešku i sigurnosnu važnost za Državu Izrael i regionalnu stabilnost! – napisao je Trump na Twitteru.

Priznanje spornog područja predstavljalo bi veliki zaokret u američkoj politici sedam dana prije dolaska izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Washington na sastanak s Trumpom i držanje govora pred Američko-izraelskim odborom za javne poslove.

Netanyahu, pred kojim su izbori u Izraelu 9. aprila, vršio je pritisak na SAD da prizna izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni.

Izrael je okupirao veći dio Golana, sirijskog teritorija, u ratu 1967. i pripojio ga. Taj potez nije međunarodno priznat. Netanyahu, koji je to pitanje pokrenuo na svom prvom sastanku u Bijeloj kući s Trumpom u februaru 2017., zahvalio je Trumpu na najavi priznanja.

– U vrijeme kad Iran pokušava iskoristiti Siriju kao platformu za uništavanje Izraela, predsjednik Trump hrabro je priznao izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni. Hvala, predsjedniče Trump! – napisao je Netanyahu na Twitteru.

Podijeli

Jedan komentar

  1. Nepoznato
    Nepoznato 22 Marta, 05:56

    Pa Trump je zidov, jebo te. Svjete, svjete jadan li si

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku